/ Vesti / Svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju i dalje na niskom nivou
BiF Analize Čitajte B&F online

Svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju i dalje na niskom nivou

Neprilagođena brzina, nevezivanje pojasa i nepropisan način prevoza dece samo su neki od problema, prema podacima iz Izveštaja republičke Agencije za bezbednost saobraćaja.

This post has already been read 876 times!

Neprilagođena brzina, nevezivanje pojasa i nepropisan način prevoza dece samo su neki od problema, prema podacima iz Izveštaja republičke Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema podacima iz najnovijeg Izveštaja republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, prošle godine se na teritoriji Republike Srbije dogodila 34.171 saobraćajna nezgoda od kojih je 13.654 sa nastradalim licima. U saobraćajnim nezgodama gotovo polovinu smrtno nastradalih čine vozači motornih vozila (43%). Najzastupljeniji uzrok kod saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u 2015. godini je nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja (35%), zatim slede uključivanje ili nepropisne radnje u saobraćaju (18%) i neustupanje prvenstva prolaza (15%).

Iz ovih podataka se nedvosmisleno može zaključiti da u dve od tri saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom odlučujuću ulogu igra ljudski faktor – namerno i svesno kršenje propisa i nebezbedno ponašanje. U prilog ovom zaključku govore i podaci iz Izveštaja o osnovnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja u periodu od 2011. do 2015. godine, koji beleže nizak procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva napred u putničkim automobilima, pri čemu su naročito kritične opštine kroz koje prolaze dve najznačajnije saobraćajnice u Srbiji, auto-put Beograd-Niš i Ibarska magistrala. Kako se broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima povećao za 4,7% u odnosu na 2014. godinu, izuzetno je važno apelovati na vozače da se ponašaju savesno i odgovorno, kako prema sebi, tako i prema ostalim učesnicima u saobraćaju.

Kompanija Total, jedna od pet najuspešnijih svetskih naftnih kompanija koja od 2010. godine ima svoje zvanično predstavništvo u Srbiji, pokrenula je na svom lokalnom veb-sajtu sekciju koja nosi naziv “Saveti i preporuke” u nastojanju da vozačima pruži korisne savete ne samo o održavanju automobila, već i o bezbednom ponašanju u saobraćaju. U kratkom video klipu koji nosi naziv “8 saveta za bezbednu vožnju” Total ukazuje na probleme nepoštovanja saobraćajnih propisa, ugrožavanje bezbednosti saobraćaja i najčešćе greškе koje vozači prave. Jedan od problema koji Total naročito ističe jeste prevoz dece na nepropisan način.

Poražavajuća statistika iz Izveštaja o osnovnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja potvrđuje vrlo nizak procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu starosti od 0 do 3 godine u putničkim automobilima u gotovo svim opštinama u Srbiji. Najniži procenat upotrebe dečijih sedišta, prema Izveštaju, beleže opštine Kruševac (9,5%) Prokuplje (13,3%) i Leskovac (20%). Zabrinjavajuć podatak jeste i da u saobraćajnim nezgodama gotovo polovina smrtno nastradale dece pripada kategoriji putnika (47%), što se svakako može dovesti u vezu sa podatkom da je upotreba sistema zaštite za decu unutar vozila izutetno zanemarena.

Pored nepoštovanja pravila saobraćaja u prvih deset uzroka saobraćajnih nesreća je i stanje tehničke neispravnosti vozila. Redovno servisiranje automobila i posete automehaničaru spadaju u osnove bezbednog učestvovanja u saobraćaju. Vlasnicima automobila se preporučuje korišćenje originalnih delova i kupovina proverenih brendova goriva i auto-maziva koji su od ključnog značaja za pravilan rad motora. Proizvodi nepoznatog porekla i neproverenog kvaliteta mogu dovesti do povećanog rizika od kvarova pa samim tim i do rizika od nezgoda u saobraćaju koje kvarovi mogu da izazovu.

Neodgovorno ponašanje, namerne radnje, zanemarivanje bezbednosti dece i ostalih učesnika u saobraćaju, kao i odsustvo svesti o važnosti redovnog servisiranja automobila samo su deo onoga što svakodnevno viđamo i doživljavamo u saobraćajaju. Potreba za podizanjem svesti o kulturi u vožnji i bezbednom ponašanju je veoma visoka i potrebno je uložiti velike napore u smeru edukacije svih učesnika, bez obzira na ulogu u saobraćaju. Kompanija Total će nastaviti da deluje u ovom pravcu u nadi da će svojim primerom podstaći i druge uticajne aktere na domaćem tržištu da se uključe i daju svoj doprinos.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close