Home VestiEkonomija Kinezi blizu odluke da preuzmu RTB Bor, postavljaju uslove

Kinezi blizu odluke da preuzmu RTB Bor, postavljaju uslove

by bifadmin

Kinezi su blizu odluke da preuzmu Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor, ali su za to pripremili i listu uslova koju će podneti Vladi Srbije, piše beogradski dnevni list „Blic“ u izdanju od ponedeljka.

„U RTB Bor trebalo bi da udje jedna od navećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor s državnom administracijom te zemlje. Ime ove kompanije krije se kao najstrože čuvana tajna“, piše list.

„Blic“ navodi da se zna da je to jedna od najmoćnijih kompanija u Kini koja je medju prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani.

„Kinezi su jasno savili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB-a koji se mere milijardama… Po svemu sudeći, Vlada Srbije će morati da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima, pre svega one za struju“, naveo je izvor „Blica“.

U članku piše da Kinezi insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB-om i da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, a da socijalni program plati Srbija.

Vlada Srbije je u decembru raspisala javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju RTB Bor.

Izvor: Blic, Beta

Pročitajte i ovo...