Home VestiEkonomija U Vojvodini nema sela koje se s Gajdobrom može meriti po industriji

U Vojvodini nema sela koje se s Gajdobrom može meriti po industriji

by bifadmin

Zadruga je u većini sela nekada bila najvažnija „fabrika“, pa tako i u Gajdobri, gde danas živi 2.600 ljudi, desetak kilometara od Bačke Palanke.

Hercegovci, koji su se na ove prostore doselili pre 70-tak godina iz Bileće, Nevesinja, Trebinja… vremenom su digli ruke od poljoprivrede kojom se danas uglavnom bave oni koji obrađuju na stotine hektara najplodnije bačke crnice u ataru ovog i susednih mesta. Danas u ovom selu radi nekoliko fabrika, a broj zaposlenih industrijskih radnika kreće se oko 1.000.

Još pre 35 godina, Risto Dangubić krenuo je u „industrijalizaciju“ Gajdobre, šaljivo konstatuju ovde. Napustio je bačkopalanačku Majevicu, a razvio je porodični posao, pa danas u dve porodične fabrike ovde radi više od 300 radnika koji proizvode elektroinstalacioni materijal, ali i prerađuju PET ambalažu. Planira se nova proizvodna hala, trebaće još radnika, jer se posao širi na strana tržišta, gde su proizvodi iz Gajdobre već poodavno prisutni.

U poslednjih devet meseci Aling je zaposlio 72 radnika, a sa novom fabrikom biće još novih radnih mesta.

Od pre nekoliko godina u Gajdobru je stigao i rusko-italijanski kapital, pa ovde radi više od 600 radnika koji proizvode ženske čarape koje se skoro u potpunosti izvoze u Rusiju. Tu je i Lival livnica obojenih metala, pa još nekoliko manjih firmi.

Risto Dangubić, koji je inače i predsednik Saveta mesne zajednice, kaže da je sada važno sačuvati Univerzal, firmu koju je svojevremeno osnovala Mesna zajednica da radi komunalne i druge poslove za selo. Firma je zapošljavala blizu 40 radnika, ali Zakonom o komunalnim delatnostima i odlukama Skupštine opštine Bačka Palanka obavljanje komunalnih delatnosti u svim naseljenim mestima povereno je opštinskom JKP Komunalprojekt koje je preuzelo dvadesetak radnika Univerzala.

Oni koji su ostali u matičnoj firmi danas su u teškom položaju, pa se i u Mesnoj zajednici trude da sa novim rukovodstvom Univerzala i lokalnom samoupravom spasu ovu firmu za koju kažu da ima posla u selu. U svom sastavu Univerzal ima pekaru, mlečni restoran, ugostiteljski restoran, obavljaju usluge čišćenja i održavanja, pogrebne i građevinske usluge.

Izvor: eKapija, Dnevnik

Pročitajte i ovo...