/ Vesti / Počinje povlačenje pomoći EU za reformu javne uprave
BiF Analize Čitajte B&F online

Počinje povlačenje pomoći EU za reformu javne uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je juče da će ove godine početi povlačenje 80 miliona evra koje je Srbija dobila od EU za reformu javne uprave.

This post has already been read 2931 times!

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je juče da će ove godine početi povlačenje 80 miliona evra koje je Srbija dobila od EU za reformu javne uprave.

Brnabić je novinarima pred početak sastanka radne grupe za reformu javne uprave rekla da sva sredstva neće moći da budu povučena ove godine ali da će nastojati da taj iznos bude što veći. Ona je naglasila da je ta budžetska podrška EU namenjena za spovodjenje Strategije za reformu javne uprave.

Kako je istakla, prva faza te reforme bila je racionalizacija javne uprave i da se sada ide na reorganizaciju javnih službi. “Cilj je da se pruži što efikasnija usluga gradjanima i to u ključnim sektorima: zdravstvu, prosveti i socijalnoj zaštiti”, rekla je Brnabić.

Dodala je da su od decembra 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, u budžetu Srbije zbog racionalizacije javne uprave postignute ušede od 100 miliona evra, a samo u 2016. bile su 40 miliona evra.

Ocenila je i da Srbija nema glomaznu već neefikasnu javnu upravu.

Brnabić je kazala da je sada radi na odluci o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru za 2017. i da je cilj da se drži pod kontrolom trenutni broj zaposlenih koji primaju plate iz budžeta.

Ona je rekla i da se radi na zakonu o platama u Autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama koji je u završnoj fazi.

Plan je, kako je objasnila, da do juna bude zavšena kategorizacija radnih mesta, a da se do kraja godine usvoji šifrarnik radnih mesta sa katalogom.

Ukazala je da sistem vrednovanja zaposlenih u javnoj upravi ne funkcioniše i da mora da se menja, što će biti najveći izazov.

Direktorka odseka za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Genoveva Ruiz Kalavera kazala je da je cilj da Srbija dobija efikasnu i odgovornu upravu koja će biti na usluzi gradjanima.

Ona je istakla da će EU i Evropska komisija nastaviti da podržavaju Srbiju u uvodjenju evropskih standarda i na njenom putu ka EU.

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close