Home VestiEkonomija Hrvatska predložila vanrednog poverenika za Agrokor

Hrvatska predložila vanrednog poverenika za Agrokor

by bifadmin

Vlada Hrvatske predložila je jutros Antu Ramljaka za vanrednog poverenika za Agrokor.

Odluka je upućena Trgovačkom sudu u Zagrebu koji bi tokom naredna dva dana trebalo da donese rešenje o otvaranju postupka vanredne uprave i odluku o imenovanju vanrednog poverenika.

Ramljak je predložen na vanrednoj sednici Vlade, a na osnovu Leks Agrokora, odnosno Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koji je Sabor usvojio prošle sedmice.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Ramljak iskusni finansijski i ekonomski stručnjak i naglasio da je u ovom trenutku važno da dodje do nove likvidnosti da bi se do Uskrsa obezbedile plate zaposlenima i plaćanje potraživanja dobavljačima.

Plenković je najavio da će se kasnije danas sastati s dobavljačima i bankama.

Ramljak je na konferenciji za novinare s premijerom rekao da sledi vrlo zahtevan i važan posao za spas Agrokora.

„Pred nama je vrlo zahtevan i težak zadatak. Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za radnike Agrokora, za dobavljače i poverioce, bitka da se problemi ne preliju na celu privredu Hrvatske i šire u regionu“, rekao je Ramljak.

On je dodao da mu je prvi cilj da sa svojim timom pokuša da osigura smirivanje tenzija i da vrati poverenje dobavljača i poverioca, te normalizuje poslovanje Agrokora.

Ante Ramljak je partner u konsultantskoj kompaniji Texo Management. Od 1997. do 2007. godine bio je predsednik uprave hrvatske podružnice investiciono-savetničke kompanije CAIB. Prehodno je radio u brokerskoj firmi Investco.

Od 2007. do 2011. bio je partner u investicionom fondu „Quaestus“, a od 2012. do 2014. bio je savetnik tadašnjeg zamenika premijera za privredu Radimira Čačića i član Upravnog odbora Sektora energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Uprava Agrokora na čelu sa Ivicom Todorićem podnela je u petak Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtev za aktiviranje Leks Agrokora.

Dan ranije je Sabor Hrvatske po hitnom postupku izglasao taj zakon koji omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...