Home VestiEkonomija EPS usporava rast BDP-a?

EPS usporava rast BDP-a?

by bifadmin

Prošlog meseca Politika je objavila tekst o mogućim uzrocima ali i posledicama martovskog pada proizvodnje u sektoru energetike od 22,9 odsto. U njemu stoji da su nadležni iz „Elektroprivrede Srbije” prethodno uveravali javnost da je „na nešto manju proizvodnju uticao isključivo dugotrajni ledeni talas tokom januara koji je otežavao dovoz uglja sa kolubarskih kopova u obrenovačke termoelektrane”. Međutim pokazalo se da je pad nastavljen i u februaru i u martu, i da se ne može opravdati lošim vremenom, bar ne u klimatskom smislu.

Stojan Stamenković, koordinator biltena „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), je tada za Politiku rekao su na loš rezultat energetskog sektora uticali remonti u termoelektranama, manja proizvodnja na kopovima i slabiji kvalitet uglja, a Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, da je on rezultat loše kadrovske politike i lošeg upravljanja. “Veliki propust je bio to što nisu obezbeđene dovoljne rezerve uglja i vode, što je sve posledica loše organizacije proizvodnje. Kad direktor pečenjare vodi EPS, ovo je rezultat. I to pored toliko dobrih i kvalitetnih inženjera u toj kompaniji”, zaključio je on.

Ranije prognoze su bile da bi pad proizvodnje u energetskoj sektoru mogao da smanji rast našeg BDP-a za 0,6 odsto, međutim izgleda da su one ublažene.

Naime, juče je na predstavljanju MAT-a rečeno da preliminarni indikatori za prvu polovinu aprila ukazuju da se stvari u tom segmentu popravljaju, te da bi do kraja godine EPS uspeti da dođe bar do stagnacije u odnosu na 2016. Neki stručnjaci ipak gaje sumnju u ove “optimistične” vesti, pa smatraju da bi eventualni negativni uticaj EPS-a, sa poboljšanjem njegovog poslovanja, na konačan rezultat privrede mogao biti – 0,3 odsto.

Milojko Arsić smatra da bi nakon prvog kvartala najveći godišnji ekonomski rast Srbije mogao dostići tri odsto, što je manje od najavljivanog, međutim ima i onih koji misle da je i to preoptimistično. Sudeći prema zvaničnoj statistici možda su i u pravu – realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2017. godine je u odnosu na isti period lane iznosio razočaravajući jedan odsto.

Pročitajte i ovo...