/ Politika i društvo / Prvi veliki kineski putnički avion uspešno testiran
BiF Analize Čitajte B&F online

Prvi veliki kineski putnički avion uspešno testiran

This post has already been read 1224 times!

Kineski putnički avion “C919” uspešno je sleteo u Šangaj nakon prvog probnog leta koji je trajao 80 minuta. Sve oči bile su uprte u Kinu ovog jutra jer se očekuje da će ova letelica predstavljati oštru konkurenciju “boingu 737” i “erbasu A320”. Boing i Erbas za sada dominiraju tržištem aviona ali azijska zemlja planira da se uključi u trku sa njima kako bi preuzela deo tržišta od kojeg se očekuje da će u narednih 20 godina dostići vrednost od dva biliona dolara.

“C919” je proizvela državna Korporacija za avione Kine (COMAC) i njegov kapacitet je 158 do 168 putnika ali analitičari misle da će tehnološki zaostajati za unapređenim verzijama “boinga 737” i “erbasa A320” čija upotreba će se omasoviti za nekih 2 godine. No uprkos tome, iz COMAC-a kažu da postoji interesovanje za ovaj avion – 23 pretežno kineske kompanije naručile su ukupno 570 letelica.

No, njihova proizvodnja neće krenuti brzo. Naime, proizvođač planira da pravi dva aviona godišnje do 2019. godine kako bi dobio potvrdu o bezbednosti, a potom može da krene masovna proizvodnja.

Prema planu kineskih vlasti razvoj tog aviona bi trebalo da bude glavni korak na putu transformacije ove zemlje od svetske jeftine fabrike u proizvođača profitabilne tehnologije.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close