/ Politika i društvo / “Pupin memorijalni projekat” među pet najboljih na svetu
BiF Analize Čitajte B&F online

“Pupin memorijalni projekat” među pet najboljih na svetu

This post has already been read 670 times!

„Pupin memorijalni projekat”, partnerski projekat Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i kompanije Telekom Srbija, našao se među prvih pet projekata u okviru takmičenja Svetskog samita o informacionom društvu.

„Pupin memorijalni projekat” autorke Aleksandre Ninković Tašić, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, našao se u konkurenciji sa još 349 projekata, i zahvaljujući osvojenim glasovima, plasirao u pet najboljih projekata na svetu. Time je osvojio titulu šampiona u okviru takmičenja Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS) čiji je cilj promocija dobre prakse u upotrebi informaciono – komunikacionih tehnologija koje doprinose ostvarivanju nedavno dogovorenih Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Sam projekat, koji na globalnom nivou promoviše delo našeg velikog naučnika u oblasti telekomunikacija i kulture, sastoji se iz dve komponente, Pupinog virtuelnog muzeja i interaktivne izložbe o Pupinu u kojima je glavni partner bio Telekom Srbija. Nastavljajući tradiciju popularizacije lika i dela velikih srpskih naučnika, Telekom Srbija je, u saradnji sa Obrazovno-istraživačkim društvom „Mihajlo Pupin“, na interaktivan način, kroz Virtuelni muzej omogućio mladima da „kroče“ u svet Mihaila Pupina Idvorskog, obiđu njegov zavičaj i steknu uvid u rad ovog velikog naučnika, profesora i dobrotvora.

Druga komponenta, izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, jedinstvena je po mnogo čemu jer predstavlja najobimniji presek života i dela velikog Pupina, prikazan upotrebom tehnologije proširene stvarnosti na taj način ispisujući muzeologiju budućnosti. Sama izložba trajala je 15 meseci i videlo ju je više od 120.000 građana i posetilaca Beograda.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close