Home VestiPolitika i društvo Srbiji nedostaje politička volja za smanjenje javnog sektora

Srbiji nedostaje politička volja za smanjenje javnog sektora

by bifadmin

Srbiji nedostaje politička volja da bi se se smanjio udeo javnog sektora u privredi i povećala efikasnost rada javnih preduzeća kroz racionalizaciju i profesionalizaciju, odnosno depolitizaciju, izjavila je danas profesorka na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović.

Ona je agenciji Beta rekla da reforme koje je EU preporučila Srbiji mogu uporedo da se sprovedu i da su već započete.

„Preporuke EU za ekonomske reforme Srbije nisu nove, ali su ovaj put posebno precizne, u smislu da se jasno navode dva javna preduzeća čije restrukturiranje je prioritet a to su EPS i Srbijagas“, rekla je Trbović koja je i predsednica Savetodavnog odbora NALED-a.

Podsetila je da u oblasti unapredjenja poslovne klime kao prioritet EU izdvaja reformu inspekcija i parafiskalnih nameta, a takodje se konkretno preporučuje završetak privatizacije dve velike banke u državnom vlasništvu, nalaženje rešenja za male državne banke i smanjenje dažbina na zarade.

Na pitanje kakvi su rezultati do sada učinjenih reformi, Trbović je istakla da su vrlo ograničeni, a „jedini izuzetak jeste reforma inspekcija gde postoji delimičan uspeh“.

Kometarišući preporuku da se ubrza reforma poreske službe, Trbović je navela da je ustanovljen plan reformi Poreske uprave i da je u toku niz analiza.

„Napravljen je napredak u uvodjenju e-uprave, ali taj sistem još nije potpuno funkcionalan. Ovaj proces treba da se dovrši i da poreska uprava bude bolje povezana sa drugim državnim organima radi obavljanja kontrole, kao i radi efikasnijeg povraćaja određenih poreskih uplata privredi“, rekla je ona.

Kašnjenje u tome predstavlja trošak za privredu, a problem su i nejasnoće u primeni poreskih pravila.

Ministarski savet ekonomije i finansija Evropske unije (ECOFIN) i Srbija usvojili su juče spisak preporučenih mera koje bi Srbija trebalo da usvoji na svom putu evropskih integracija do 2019. godine, u sklopu Programa ekonomskih reformi (ERP), a čiji je cilj smanjenje budžetskog deficita i podsticanje uslova ekonomskog rasta.

Srbija bi trebalo da podstane restrukturiranju državnih preduzeća i razvoj privatnog sektora kroz bolju kontrolu parafiskalnh troškova, stoji u preporukama. Ekonomske preporuke dobili su i drugi kandidati i potencijalni kandidati za EU.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...