Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Železnice Srbije

B&F reč nedelje: Železnice Srbije

by bifadmin

Međunarodne finansijske organizacije zahtevaju od naše zemlje smanjenje broja zaposlenih u javnim preduzećima, od čega samo u Železnicama Srbije za više od 2.000. Problem je pak, piše Danas, što bi to ugrozilo nesmetano funkcionisanje železničkog saobraćaja u Srbiji jer je sistematizacijom koja se priprema čak njih 80 odsto iz izvršnih službi. Drugim rečima, posao bi zadržale birokrate a ne oni koji rade na terenu.

 

Železnice Srbije M

 

“Poslovodstvo koje je angažovalo privatne konsultante po preporuci Svetske banke namerava da otpremnine ponudi za više od 2.000 radnika od kojih je čak njih 1.600 zaposleno u Infrastrukturama železnice Srbije. Od tog broja čak 80 odsto radi u izvršnim službama koje su direktno uključene u funkcionisanje železničkog saobraćaja. Te službe su „žila kucavica“ železnica i otpuštanje tolikog broja zaposlenih je potpuno neprihvatljivo i štetno i ozbiljno bi ugrozilo odvijanje železničkog saobraćaja. Takve težnje su posebno besmislene ako se zna da su kadrovi sa kojima raspolažemo u tim službama veoma stari te bi ih trebalo popunjavati novom radnom snagom a ne otpuštati postojeću. Isto je potpuno nerealno da se planira odlazak iz preduzeća ljudi iz službi gde ima manjka radne snage umesto da odlaze oni zaposleni u administraciji. Mada se ne bi moglo reči ni da u administraciji „cvetaju ruže“ kada je reč o potrebnom broju radnika”, kaže Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije.

Da podsetimo, krajem prošle godine Železnice Srbije je uz otpremnine napustilo oko 3.000 zaposlenih, što je deo sporazuma koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom. I tada su predstavnici radnika javljali da je nova sistematizacija „potpuno pogrešna” i da većinu onih koji će ostati bez opsla čine izvršni radnici – mašinovođe, otpravnici i skretničari.

Sindikalci tvrde da je ovo priprema za privatizaciju dela preduzeća koji se bavi održavanjem železničke infrastrukture. Međutim, nadležni u kompaniji Infrastruktura železnice Srbije demantovali su tvrdnje da će planiranim otpuštanjima do kraja godine biti ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja i da će delovi tog preduzeća biti prodati Rusima.

 

Železnice Srbije MD

 

Ulje na vatru dodala je međutim izjava potpredsednika Ruskih železnica Aleksandra Mišarina da su železnički projekti koje ta kompanija realizuje u Srbiji dobar primer uspešne saradnje zbog čega se on nada da će doći do potpisivanja novih ugovora.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...