/ Ekonomija / U BiH svaka treća kompanija u blokadi, a u Srbiji svaka četvrta
BiF Analize Čitajte B&F online

U BiH svaka treća kompanija u blokadi, a u Srbiji svaka četvrta

This post has already been read 1237 times!

U aprilu ove godine Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija su sve zabeležile određeni rast novootvorenih kompanija, ali ovaj podatak može biti varljiv ako se sagledava jednostrano. Istovremeno, Srbija i BiH imaju veliki broj preduzeća koja su u blokadi, izveštava Bisnode doo, deo vodeće firme u Evropi za poslovne i bonitetne informacije. U daljem tekstu možete pogledati analizu poslovanja privrede u ovim zemljama.

 

Podaci o novoosnovanim kompanijama – April 2017.

Grafikon pokazuje udeo novoosnovanih preduzeća koja postoje manje od mesec dana u odnosu na sve aktivne privredne subjekte u regiji na mesečnom nivou.

 

izvestaj 1

 

Prošlog meseca najviše novoosnovanih firmi je imala Slovenija – 1.19%, a najmanje ponovo Hrvatska – 0.06%. To znači da se jedna nova kompanija u Sloveniji otvori na svakih 85, a u Hrvatskoj na svakih 1.700 preduzeća.

Podaci o izbrisanim firmama – April 2017.

Grafikon pokazuje udeo izbrisanih preduzeća, preduzetnika i drugih pravnih oblika u kojima se obavljala ekonomska aktivnost, u odnosu na sve aktivne privredne subjekte u regiji na mesečnom nivou.

 

izbrisane firme

 

Tokom aprila, najviši procenat obrisanih firmi imala je Hrvatska – 0.99%, a najniži procenat Srbija – 0.14%. U Hrvatskoj na svakih 100 dolazi jedna obrisana firma, a u Srbiji na svakih 700.

Podaci o stečajnim postupcima – April 2017.

Grafikon pokazuje udeo privrednih društava, preduzetnika i drugih pravnih oblika u kojima se obavlja privredna delatnost u odnosu na sve aktivne privredne subjekte po državama u regiji koji u tekućem mesecu imaju započet jedan od insolventnih postupaka (stečaj, prinudno poravnanje, likvidacija).

 

firme u stecaju

 

U mesecu aprilu, najveći procenat novih i insolventnih firmi ponovo je imala Slovenija – 0.21%, dok je najniži imala Hrvatska – 0.09%. Tako je u Sloveniji novi stečajni postupak započet na svakih 450 firmi, dok je u Hrvatskoj rezultat jedan stečajni postupak na svakih 1.100 firmi.

Podaci o blokadama – April 2017.

Grafikon pokazuje udeo privrednih društava, preduzetnika i drugih pravnih oblika koji obavljaju privrednu delatnost u državama regije u odnosu na sve aktivne poslovne subjekte koji su u posmatranom mesecu na otvorenim računima kod poslovnih banaka beležili blokadu od najmanje jednog dana.

 

firme u blokadama

 

Najveći procenat blokiranih firmi u aprilu je imala Bosna i Hercegovina – 30.23%, a najniži Slovenija – 4.95%. To znači da u Bosni i Hercegovini blokade beleži svaka treća kompanija, u Srbiji svaka četvrta, u Hrvatskoj svaka jedanaesta, a u Sloveniji tek svaka dvadeseta kompanija.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close