Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Lokalne samouprave

B&F reč nedelje: Lokalne samouprave

by bifadmin

Gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obaveza od 300 miliona evra, što ukupno čini 4% BDP-a, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i dodaje da njihovi fiskalni problemi ugrožavaju javne finansije Srbije i koče privredni rast.

“Strukturalni problem lokalnih samouprava je to što se velika sredstva iz budžeta odlivaju na subvencije, ukupno oko 200 miliona evra, a istovremeno nedostaje 250 miliona evra za investicije u lokalnu infrastrukturu, vodovode, kanalizaciju, preradu otpada”, smatra Petrović. Tako na primer Beograd i Novi Sad kanalizaciju ispuštaju u Dunav, jer nema centralnog prečistavača.

 

Lokalne samouprave 2

 

Od javnih preduzeća najveći gubitak u poslovanju beleži Gradsko saobraćajno preduzeća Beograd koje se godišnje dotira sa 100 miliona evra i kragujevačko preduzeće „Energetika“ koje svima duguje i kome svi duguju, a u najtežem položaju je grad Kragujevac koji će bankrotirati ako se ništa ne preduzme.

Novoizabrani ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je već o ovom pitanju razgovarao sa predstavnicima MMF-a i najavio da će se njegov restor angažovati na saniranju tog duga, u saradnji sa Ministarstvom finansija. Kako je naveo, treba utvrditi kako se raspolaže novcem na lokalu, da li se formira više javnih preduzeća nego što je potrebno, da li se zapošljava više ljudi nego što je potrebno, isl. Deo tih problema će se rešiti racionalizacijom državne uprave – do kraja godine broj zaposlenih u javnoj upravi trebalo bi, prema njegovim rečima, da bude smanjen za oko 5.000.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...