Home VestiEkonomija Eurofer nezadovoljan zbog skidanja Srbije sa antidamping liste

Eurofer nezadovoljan zbog skidanja Srbije sa antidamping liste

by bifadmin

Evropsko udruženje proizvođača čelika Eurofer je nezadovoljno zbog predloga Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije da se Srbija izuzme sa liste zemalja prema kojima se primenjuju antidamping mere u trgovini čelikom, objavio je Danas.

Kako je list preneo, ako takva odluka bude doneta, to evropsko udruženje će uputiti zvaničnu žalbu nadležnima.

„Eurofer smatra da bi izuzimanje Srbije sa liste zemalja za koje se sumnja da obaraju cenu čelika na tržištu EU kineskoj kompaniji Hestil Srbija, koja u svom vlasništvu ima smederevsku železaru, omogućilo ulogu ‘trojanskog konja’, za ostvarivanje nelojalne konkurencije na tržištu EU“, navedeno je u tekstu.

Kako je objavljeno, Eurofer se protivi i nameri Evropske komisije da ne kazni novčanim penalima zemlje sa antidamping liste (Rusija, Ukrajina,Brazil, Iran), već da propiše minimalnu cenu iznad koje neće naplaćivati carine za čelične proizvode iz tih država.

„Takva odluka, po Euroferu, ne bi zaustavila dampinške mere, već bi samo stvorila nestabilnost cena na tržištu čelika u Evropskoj uniji“, navodi se u tekstu.

Srbija je pod istragom Evropske komisije, zajedno sa još četiri zemlje, zbog uvoza toplovaljanih čeličnih limova, a prema nedavno objavljenoj informaciji portala Metal bilten, Evropska komisija je izuzela Srbiju iz te istrage.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...