Home VestiEkonomija Cilj saopštenja NBS da se prekine neovlašćeno pružanje platnih usluga

Cilj saopštenja NBS da se prekine neovlašćeno pružanje platnih usluga

by bifadmin

Narodna banka Srbije demantovala je da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno. Podsetimo, kako je objavio Blic, Narodna banka Srbije poslala je bankama obaveštenje da građani koji su putem interneta plaćali račune na tuđe ime time krše zakon i da to više nije dozvoljeno.

„Dobili smo ovaj dopis pre nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obaveštavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale mnogobrojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče“, istakao je izvor Blica iz jedne banke.

Sa druge strane, Narodna banka Srbije je saopštila da je uputila pomenuti dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.

NBS je, dodaje se, utvrdila da se značajan broj fizičkih lica korišćenjem e-banking i m-banking servisa bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga i da vrše plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neki su, kažu u NBS, preko svog tekućeg računa izvršili i preko 1.000 transakcija u iznosu većem od osam miliona dinara.

„Namera ovog dopisa bankama je da one blagovremeno opomenu lica za koja primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga (i na taj način kompromituju pravu svrhu mogućnosti koju je NBS, radi povećanja konkurencije bankama i Pošti, dala – da i nebankarske institucije pružaju platne usluge), jer su za to predviđene značajne novčane kazne“, dodaje se u saopštenju.

U NBS, kažu da je „pogrešno protumačeno“ da je cilj dopisa bio da onemogući klijente da vrše online plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost.

Narodna banka Srbije još jednom ističe da se plaćanje preko ovih servisa može nesmetano, kao i do sada, koristiti za plaćanja računa, primera radi, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

Izvor: eKapija, Blic

Pročitajte i ovo...