Home VestiIT i nauka Rekordan broj prijava za dosad najveće takmičenje startapova u području energetike

Rekordan broj prijava za dosad najveće takmičenje startapova u području energetike

by bifadmin

Više od stotinu startapova već je poslalo prijave za PowerUp! by InnoEnergy takmičenje, najveće takmičenje u Centralnoj Evropi za startapove usmerene na rešenja u energetskom sektoru. Kandidati sa projektom utemeljenim u području energetike, prototipom uređaja, posvećenim timom i predviđenim vremenom za marketing od najviše dve godine, mogu učestvovati u takmičenju.

„Raznolikost prijavljenih projekata u okviru ovog takmičenja pokazuje kako mlade kompanije fleksibilno reaguju na promene u energetskom sektoru, i prilagođavaju svoje projekte potrebama tržišta. Mnogi kandidati orijentisani su na uštede i smanjenje troškova proizvodnje energije, kao i na zaštitu okoline. Podržavamo razvoj i pozicioniranje kompanija koje za cilj imaju stvaranje rešenja koja imaju potencijal da postanu globalna“, rekao je Jakub Miler, izvršni direktor InnoEnergy Central Europe, organizator takmičenja.

Pobednici prošla dva takmičenja danas su globalne kompanije koje su vrlo brzo razvijale i komercijalizovale svoje projekte uz podršku InnoEnergy-ja na tržištima širom Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Najbolji učesnici PowerUp! takmičenja mogu se nadati pozivu za učestvovanje u Highway® akceleratoru sa pristupom sredstvima i do 150.000 evra za timbilding, razvoj tehnologija, stvaranje i verifikaciju poslovnog modela kao i komercijalizaciju na globalnim tržištima, te novčane nagrade.

„Inovativna ideja više nijje dovoljna. Energetsko tržište je vrlo zahtevno, a ono što je veoma važno u slučaju startapa i preduzetnika jeste vreme. Potencijalni korisnici bi trebalo da budu što pre uključeni kako bi se saznalo koja su njihova očekivanja. Potreba na koju proizvod odgovara, kao i vrednost koju nudi svojim korišćenjem, mnogo je važnija od samog proizvoda“, poručio je Mateusz Lisowski, izvršni direktor Enetech-a, onima koji tek ulaze u svet startapova. Enetech je kompanija koja nudi specifičan kontejner za smeštaj i transport toplote na male udaljenosti (do 30 km), koji je obložen Phase Change materijalom.

Veliko finale takmičenja održaće se u Budimpešti, dok će intenzivne radionice prethoditi regionalnim završnicama takmičenja, gde će finalisti imati mogućnost da razrade detalje svoje ponude, kao i da poboljšaju svoje prezentacione veštine. Do danas, više od 108 startapova iz 16 zemalja priključilo se takmičenju. Najbolje kompanije, slično kao u prošlogodišnjem takmičenju, učestvovaće u radionicama koje će voditi iskusni treneri. Ove godine, inovatori iz 23 zemlje Centralne Evrope mogu se prijaviti da učestvuju na ovom događaju.

PowerUp! očekuje hrabre vizionare, koji će razvijati nove tehnologije koje stvaraju dobrobit svojim korisnicima, proizvođačima, kao i dobavljačima energije na globalnom nivou. Rok za prijavu projekata je do 11. septembra 2017.

 

Pročitajte i ovo...