Home Slajder Vladari svetske ekonomije: 500 najvećih kompanija

Vladari svetske ekonomije: 500 najvećih kompanija

by bifadmin

Avgustovski broj prilično monotonog mesečnog časopisa “Fortune” po tradiciji donosi listu 500 najvećih kompanija u svetu prema ukupnim prihodima. Upravo zbog te liste, koja časopis čini važnim reperom u poslovnom svetu, i ja sam se pomamio da po vrlo povoljno ceni prihvatim pretplatu na tri godine. 

Do sada skoro da nisam imao prilike da citiram nešto od objavljenih tekstova. Zato tabela interesantnošću nadoknađuje sve neostvareno u člancima. Evo samo prvih deset kompanija i to bez potpunih podataka koji postoje u tabeli:

tabela fortune 1

Prvo mesto neprikosnoveno pripada trgovačkoj kompaniji Wal-Mart i to neprekidno od 2002. godine. Na prelasku u novi vek 1999. godine osvojila je treće mesto na “Fortune” listi, 2000. se penje na drugo a poslednjih 14 godina nema takmaca koji bi je ugrozio na prvom mestu u svetu. O toj kompaniji kao uzoru okrutnog eksploatisanja zaposlenih napisana je hrpa knjiga od kojih je verovatno naiscrpnija “The Wal-Mart Effect” i preko Amazona se može kupiti za samo 10 dolara. Osnovna karakteristika “wolmart ekonomije” su niske plate zaposlenih, loši uslovi rada, nedostatak zdravstvene zaštite, džender diskriminacija, zabrana sindikalnog organizovanja… Milion i po zaposlenih u trgovinama Wal-Marta u svetu podnelo je najveću kolektivnu tužbu u istoriji, međutim američki Vrhovni sud je 2011. godine odbacio kao nedovoljno uverljivu. Kompanija ima poseban tim advokata koji procenjuje da li se više isplati plaćati kazne ili srtiktno primenjivati propise. U pitanju je nivo koji više ni kineske kopanije ne upražnjavaju.

Lista je inače veoma dinamična, Gundulićevo “Kolo sreće” u ovom slučaju mereno je ne samo uzletima i padovima nego i milijardama dolara dobijenih ili izgubljenih prihoda. Najveći skok naviše napravila je američka kompanija “Centene” skočivši u jednoj godini za čitavih 226 mesta. Sledi je “China Minimetal” skokom od 203. mesta. Najmanji skok u grupi uspešnih beleži britanska firma “Prudental” od 70 mesta. Redosled u padanju na listi vodi nemačka kompanija “E.ON” padom sa 32. na 231. mesto odnosno za 199 pozicija. Druga je australijska kompanija “BHP Billiton” sa padom od 182 mesta, pa neočekivano američki “HP” za 146 mesta.

Sa prošlogodišnje liste ispale su 33 kompanije i toliko se novih našlo na listi. Najfantastičnija je britanska kompanija “Legal & General Group“ koja je uskočila na 49 mesto, a nemačka “Uniper” na 91. mesto. Sklonost naših prokapitalista, koji smatraju da u privatnom svetu sve funkcioniše malo se kosi sa činjenicom da “Fortune” lista beleži i gubitaše, među kojima su “Unicredit” banka sa gubitkom od 13 miljardi dolara, Vodafon (-6,9 mlrd), U.S. Postal Service (-5,6 mlrd), Credit Suisse (-2,7 mlrd), Sears (-2,2 mlrd)… ukratko, 35 kompanija sa ukupno 95,8 milijardi dolara gubitka. Ako se ima u vidu da su to po prihodima najveće kompanije u svetu onda u neku ruku njihovi gubici i nisu tako upečatljivi, ali jesu dokaz da gubici nisu endemno svojstvo samo javnog sektora.

Pročitajte i ovo...