Home VestiEkonomija Nedimović: Poljoprivrednici će dobiti pomoć za sanaciju posledica suše

Nedimović: Poljoprivrednici će dobiti pomoć za sanaciju posledica suše

by bifadmin

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će u narednim nedeljama poljoprivrednicima biti ponuđena pomoć za otklanjanje posledica suše, kroz materijalna davanja i preko poslovnih banaka.

On za „Večernje novosti“ kazao da je mnogo važnije da se spreče takve situacije kroz sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, elektrifikaciju i osiguranje. Govoreći o početku izgradnje sistema za navodnjavanje, Nedimović je ustvrdio da će na prostoru Vojvodine biti 11 sistema, kao i da ove godine počinje izgradnja jednog velikog u Šapcu i Bogatiću.

„Očekujemo da svake godine stavimo do 60.000 hektara pod taj sistem i da za šest godina imamo dobru površinu koja se navodnjava. Poljoprivrednici će moći da se priključe tako što će plaćati naknadu za vodu. A država daje i povraćaj kroz subvencije 50 odsto od uloženog novca za sisteme za navodnjavanje“, rekao je ministar.

Ovogodišnja suša je inače najviše pogodila rod kukuruza i drugih žitarica, zbog čega će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ostati 0,25 mikrograma po litru. Da podsetimo, 2013. godine, kada je srpska poljoprivreda patila od iste boljke, granica dozvoljene količine aflatoksina podignuta je na deset puta veći nivo sa 0,05 mikrograma, što je i evropski standard, da bi početkom prošlog jula bila vraćena na istu vrednost. Ovo ograničenje nije dugo potrajalo pa je sredinom jula pronađen kompromis a nivo aflatoksina ograničen je na 0,25 ili pet puta više nego u EU.

No, osim problema sa mlekom, suša će prouzrokovati i pad standarda stanovnika Srbije koji žive od poljoprivrede ali i pad BDP-a, za koji autori Makroekonomskih analiza i trendova tvrde da će odneti jedan odsto bruto domaćeg proizvoda.

Pročitajte i ovo...