Home VestiEkonomija APR pokrenuo postupke prinudne likvidacije preduzeća, na spisku više od 1.500 firmi

APR pokrenuo postupke prinudne likvidacije preduzeća, na spisku više od 1.500 firmi

by bifadmin

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je da je otpočela primenu odredaba Zakona o privrednim društvima koje propisuju prinudnu likvidaciju privrednih društava, što znači da će APR, po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak prinudne likvidacije kod svih privrednih društava kod kojih za to postoji zakonom propisani pravni osnov.

Trenutno se u bazi podataka Registra privrednih subjekata nalazi između 1.500 i 1.600 privrednih društava koja ispunjavaju zakonske uslove za pokretanje postupka prinudne likvidacije, a od 20. oktobra, kako navode, oko 800 privrednih društava stavljeno je u status prinudne likvidacije.

– Cilj primene ovog instituta je ažurno stanje u registru i privredi zemlje, da se svi oni koji ne posluje u skladu sa zakonom izmeste iz pravnog prometa i da imamo zakonito poslovanje u privredi – kaže Ružica Mačukat iz APR.

Među razlozima za ulazak privrednog drušva u status prinudne likvidacije su nepostojanje registrovanog zakonskog zastupnika društva, ništavost osnivačkog akta ili ništavost registracije utvrđena pravnosnažnom odlukom suda i neusklađenost privrednog društva sa odredbama Zakona o privrednim društvima.

– Informacioni sistem APR-a na dnevnom nivou generiše podatke o privrednim društvima koja po nekom od zakonom propisanih osnova mogu ući u status prinudne likvidacije. Od 1500 do 1600 takvih privrednih društava do sada smo oko 800 stavili u status prinudne likvidacije – kaže Mačukat, dodajući da je u najvećem broju, reč je o privrednim društvima koja faktički ne postoje i ne posluju.

– Ukoliko privredna društva koja se nalaze u statusu „u prinudnoj likvidaciji“ ne otklone nedostatke zbog kojih su u navedenom statusu, sledi njihovo brisanje iz registra po isteku perioda od godinu dana od pokretanja postupka prinudne likvidacije u APR-u – objašnjava ona.

Posebno ističe da eventualni poverioci ovih privrednih društava imaju mogućnost da svoja potraživanja naplate od članova društava u sudskom postupku.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...