Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Goša – Fabrika šinskih vozila

B&F reč nedelje: Goša – Fabrika šinskih vozila

by bifadmin

U fabrici šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke već mesecima vlada atmosfera nesigurnosti. Radnici ne primaju zarade a ni staž im nije povezan, niti im je redovno uplaćivano zdravstveno osiguranje. Pretpostavlja se da je to razlog što je Dragan Mladenović, radnik Goše koji nije primio 15 plata, u martu oduzeo sebi život u prostorijama fabrike.

To je ojačalo već postojeće nezadovoljstvo i prouzrokovalo dugačak štrajk. No, u međuvremenu je fabriku posetio tadašnji premijer Aleksandar Vučić, u kojoj je dočekan sa aplauzom, obećavši tada jednokratnu novčanu pomoć od 60.000 dinara ali i da će država razgovarati sa vlasnicima o rešavanju njihovih problema.

No, problemi nisu rešeni. Šta više, pre desetak dana firma “AA kapital konsalting 2017” zatražila je pokretanje stečaja u Goši zbog duga od 400.000 evra. Taj dug je naime 20 puta manji od dugovanja bivšeg vlasnika Goše, slovačke firme ŽOS iz Trnave prema ovoj kompaniji, njenim radnicima i državi, ali čini se da u ovoj zemlji postoje bitniji i manje bitni dugovi. ŽOS je naime bio dužan svakom radniku više od po 600.000 dinara. U međuvremenu je zaposlenima isplaćen deo duga, oko 240 hiljada dinara po radniku, uključujući u taj iznos i 60 hiljada koje im je dala država.

Ali je sada najavljen stečaj. Tako bi zaposleni u fabrici šinskih vozila ostali bez posla, a neizvesno je i da li bi im ostatak duga bio isplaćen.

 

Goša - Fabrika šinskih vozila 2

 

Zaposleni Goše su se zato opet obratili Vučiću, ali i premijerki Ani Brnabić, i ministrima Aleksandre Vuline i Gorane Kneževiću, apelujući na njih da svojim autoritetom pokušaju da spreče odlazak fabrike u stečaj. Oni su naveli da imaju predugovore sa kupcem iz Irana za izradu 27 putničkih vagona, a vrednost posla je 25 miliona evra, kao i za izradu 1.000 teretnih vagona, sa vrednošću posla 55 miliona evra. Obim tog posla po njihovim rečima garantuje uposlenost u naredne tri godine i prijem još 200 radnika. Zaposleni Goše obavestili su predstavnike države da postoje dve ponude za tu fabriku, to jest da jedan domaći fond želi da otkupi Gošu, ali i da kupac iz Irana želi da dokapitalizuje firmu.

Činilo se da se nikakvi veći potezi neće preduzimati u međuvremenu do 16. novembra, za kada je zakazan sudski proces o uvođenju stečaja. Međutim, iako je ostalo još nekoliko dana do pokretanja stečaja, u firmu je stigao novi generalni direktor. Radiša Savić je pokušao da uđe u kompaniju u kojoj je naprasno postao direktor, ali mu radnici to nisu dozvolili. Prethodni, smenjeni direktor je inače bio protiv stečaja ali je radnicima posle gubitka funkcije saopštio da „ne može da se izbori sa velikim igračima“.

Zaposleni se sada plaše da novi direktor neće priznati sporazume koje su prethodno sklopili, ni one o isplati preostalih zarada, ali, što je još važnije, ni dogovor sa partnerima iz Irana koji garantuje opstanak Goše.

Ova priča je nažalost odavno poznata srpskoj javnosti, tako da vrlo lako možemo da naslutimo kakav će kraj imati. Pitanje je samo ko će od uništavanja Goše profitirati.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo “Biznisa i Finansija” bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...