/ Ekonomija / Na 900 mesta za prekvalifikaciju za IT sektor javilo se 12.300 kandidata
BiF Analize Čitajte B&F online

Na 900 mesta za prekvalifikaciju za IT sektor javilo se 12.300 kandidata

This post has already been read 879 times!

Na konkurs za prekvalifikacije za IT sektor u Srbiji se javilo više od 12.300 kandidata, od kojih će biti odabrano 900 i obučeno za programere, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović je rekao da će kandidati, od kojih su 65 odsto muškarci, a 35 odsto žene, proći testove da bi se utvrdilo da li imaju sklonost prema informacionim tehnologijama.

Fakultet je završilo 52 odsto prijavljenih, a 48 odsto srednju školu ili je trenutno na studijama. Čak 61 odsto kandidata je nezaposleno. Prosečna starost prijavljenih je 33 godine, a većina je mlađa od 35 godina.

Posle testiranja, 900 odabranih dobiće priliku da tokom obuke koja će trajati tri do šest meseci savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, i .Net i C.

Proces selekcije biće završen do kraja godine.

Program prekvalifikacija pokrenut je radi smanjenja nezaposlenosti i obezbeđivanja kadrova IT sektoru. Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.

 

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close