Home VestiEkonomija Ovo je 12 kompanija zainteresovanih za Luku Novi Sad

Ovo je 12 kompanija zainteresovanih za Luku Novi Sad

by bifadmin

Ukupno 12 firmi i pojedinaca poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad, jedine preostale luke u većinskom državnom vlasništvu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), a prenosi eKapija.

Za preuzimanje luke pisma o zainteresovanosti poslale su strane kompanije Rhenus SE & CO KG iz Nemačke, Largo SA iz Slovačke, P&O Ports iz Dubajia i američka kompanija Valona group corporation, kao i pojedinaci i kompanije u zemlji: Novi Trading NS iz Zmajeva kod Vrbasa, Vimeksim SRB iz Novog Sada, Milšped d.o.o. iz Krnješevaca, Konzul d.o.o. iz Novog Sada, MK Commerce, Granolist d.o.o. iz Novog Sada, kao i Navihor d.o.o. iz Zuca, te Miloš Paunović iz Kovina.

Kao predloženi model privatizacije najviše kompanija ponudilo je prodaju kapitala, a takvih je ukupno sedam ponuda. Strateško partnerstvo putem dokapitalizacije ponudilo je pet firmi, dve žele da otkupe imovinu Luke, dok jedna predlaže strateško partnerstvo putem osnivanja novog privrednog subjekta.

Javni poziv za privatizaciju Luke trebalo je da usledi do polovine ove godine, ali se to nije desilo, a na sajtu Ministarstva privrede se navodi da je moguća objava javnog poziva, i da se trenutno radi na regulisanju statusa imovine.

Pomoćnik ministra zadužen za vodni saobraćaj Veljko Kovačević rekao je u novembru prošle godine da bi kupac Luke Novi Sad trebalo da bude poznat sredinom 2017. godine i dodao da će glavni kriterijum za izbor najboljeg ponuđača biti planirane investicije.

Objasnio je da će novi vlasnik biti samo vlasnik biznisa, a ne i zemlje i infrastrukture, koji će ostati u vlasništvu države. Tada je rekao da Luka pretovara oko milion tona robe godišnje, a da se sa novim vlasnikom i investicijama očekuje da pretovar poraste na najmanje 1,6 miliona tona godišnje.

Luka Novi Sad trenutno ima 155 zaposlenih i prošle godine uplatila je u družavni budžet skoro 50.000 EUR na ime dividende zbog uspešnog poslovanja.

Kako podseća VOICE, Ministarstvo privrede je u martu prošle godine objavilo poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad. Navode i da su još u avgustu 2016. godine zahtevali od Ministarstva privrede da dostavi pisma o zainteresovanosti, ali oni to nisu učinili pravdajući se da bi obelodanjivanje pisama za posledicu moglo da ima „razna proizvoljna tumačenja trećih lica, što bi se negativno odrazilo na sprovođenje postupka privatizacije“.

Međutim, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti odlučio je u postupku po žalbi VOICE-a da je Ministarstvo privrede dužno da dostavi pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad, što su onda i učinili, navodi taj novinarski istraživački centar.

Pročitajte i ovo...