Home VestiEkonomija Potpisan ugovor o prodaji Galenike

Potpisan ugovor o prodaji Galenike

by bifadmin

Kompanija Elius (Aelius) iz Luksemburga danas je u Ministarstvu privrede potpisala ugovor o kupovini 93,7 odsto kapitala beogradske farmaceutske kompanije Galenika po ceni od 16 milona evra.

Ugovor su potpisali ministar privrede Srbije Goran Knežević i predstavnik Eliusa Horhe Kosta de Silva.

Novi vlasnik Galenike ima obavezu da uplati i 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza fabrike prema bankama, kao i dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Kupac je u obavezi i da u naredne dve godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona evra u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900. Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Aelius, povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ u Galenici Zoran Pantelić rekao je agenciji Beta da očekuje da kupac proširi paletu proizvoda i zadrži svih 1.150 radnika i poveća zarade koje su sada u proseku 47.000 dinara

„Očekujem da novi vlasnik proširi proizvodnju i uposli sve zaposlene jer su kvalifikovani radnici“, rekao je Pantelić.

Dodao je da je „dovoljno radnika otpušteno za poslednjih četiri-pet godina“, jer je broj zaposlenih prepolovljen sa 2.800 na 1.400.

Radnici od novog poslodavca osim posla, prema njegovi rečima, očekuju i da pristane na socijalni dijalog i da poštuje Kolektivni ugovor.

„Krajem 2018. godine ističe Kolektivni ugovor koji je potpisan 2015. godine i očekujem da ćemo od jeseni sledeće godine započeti pregovore o novom Kolektivnom ugovoru“, rekao je Pantelić.

On je istakao da radnici po važećem Kolektivnom ugovoru potražuju da im se za osam meseci uplate doprinosi za penziono osiguranje za 2013. godinu i za nekoliko meseci u ovoj godini, kao i isplate zaostali regresi i jubilarne nagrade za radnike koji su ranije napustili Galeniku.

„Vlada Srbije je donela zaključak po kome treba da isplati ta potraživanja, a ako to ne uradi pokrenućemo spor“, rekao je Pantelić.

Predsednica Samostalnog sindikata Galenike Tamara Lalić je Beti kazala da radnici od novog vlasnika fabrike očekuju da prošiti tržišta na kojima se prodaju lekovi Galenike i da poštuje Zakon o radu i Kolektivini ugovor.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...