Home VestiEkonomija Vlada usvojila ugovor sa kineskom kompanijom za autoput Preljina-Požega

Vlada usvojila ugovor sa kineskom kompanijom za autoput Preljina-Požega

by bifadmin

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvodjenju radova na izgradnji E-763, deonice autoputa Preljina-Požega.

Zaključak se odnosi na ugovor izmedju Vlade Srbije, javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i „Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani“ (China Communications Construction Company Ltd“, saopšteno je posle sednice vlade.

Cilj potpisivanja Komercijalnog ugovora je definisanje načina finansiranja izgradnje ovog dela autoputa, kako bi se omogućio kompletan završetak projekta „Beograd-Južni Jadran“, ukupne dužine 258 km, navodi se u saopštenju. Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu „Beograd-Južni Jadran“, deonice Preljina-Požega i Požega-Boljare, potpisan je izmedju Vlade Srbije i te kineske kompanije u Pekingu, tokom Foruma „Pojas i put“ u maju ove godine.

Posle potpisivanja tog memoranduma, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila u Pekingu da bi gradnja deonice od Preljine do Požege mogla da počne iduće godine.

Ona je, kako je tada saopšteno, potpisala dva memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom CRBC za projekte ukupne vrednosti 2,5 milijardi evra.

Prvi sporazum o izgradnji auto-puta do granice sa Crnom Gorom na Koridoru 11, za deonice od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine 140 kilometara.

Drugi sporazum je o gradnji jedne od najvažnijh saobraćajnica u Vojvodini, Fruškogorskog koridora, odnosno brze deonice od Novog Sada do Rume čiji je deo i tunel kroz Frušku goru.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...