Home VestiPolitika i društvo Cucić: U Srbiji živi oko 4.500 migranata, oko 300 van Prihvatnih centara

Cucić: U Srbiji živi oko 4.500 migranata, oko 300 van Prihvatnih centara

by bifadmin

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kazao je da danas u Srbiji živi oko 4.500 migranata, od kojih je oko 4.100 u Prihvatnim centrima, dok je oko 300 ljudi u pokretu, najviše u Beogradu Somboru, Subotici i Šidu, u blizini granica.

Cucić je za Radio televiziju Srbije kazao da je početkom 2017. godine u Srbiji bilo oko osam i po hiljada ljudi, od kojih je skoro dve i po hiljade bilo van Centara u nehumanim uslovima.

On je dodao da svih 18 prihvatnih centara radi potpuno funkcionalno, da ima grejanja kao i da sva deca pohadjaju školu i svi su vakcinisani.

„Svi Centri rade u granicama i ispod kapaciteta, vodili smo računa da ne dodje do prebukiranja, i svi centri su potpuno funkcionalni“, istakao je Cucić.

On je kazao da se dešava da jedan broj domaćih i stranih nevladinih organizacija stvara nepotreban strah migrantima da ne treba da borave u prihvatnim centrima i dodao da je to „teška manipulacija“.

„To je teška manipulacija koja ne vodi računa o boljitku i zdravlju tih ljudi, a ako ih stalno ubedjujete da je bolje da sede napolju, a ne u prostoru koji je adekvatan, onda je jasno da vaši interesi nisu da njima bude dobro“, ocenio je Cucić.

Šefica Misije Medjunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković kazala je da je za rešavanje problema migranata potreban globalni dijalog i bolja koordinacija i saradnja izmedju država i sa državom porekla.

Markovićeva je ocenila da je Srbija od početka bila otvorena za dijalog sa svojim susedima, kao i institucije sistema koje su od početka opredeljene za humanitarni pristup.

Dodala je da izostaje usaglašen odgovor država na celoj zapadno-balkanskoj migrantskoj ruti, jer ono što neke države jednostrano odluče, reflektuje se na situaciju migranata u drugim zemljama.

Danas se obeležava Medjunarodni dan migranata, 18. decembar.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...