/ Ekonomija / Neadekvatna primena propisa i nelojalna konkurencija najveći izazovi za poslovanje u Srbiji
BiF Analize Čitajte B&F online

Neadekvatna primena propisa i nelojalna konkurencija najveći izazovi za poslovanje u Srbiji

This post has already been read 976 times!

Predvidivost izmena i primene propisa, posebno poreskih, i nelojalna konkurencija sive zone najveći su izazov za poslovanje u Srbiji, a unapređenje efikasnosti pravosuđa i smanjenje korupcije najvažniji su preduslovi za nove investicije, zaključak je istraživanja „Peto prolazno vreme – Petom brzinom u reforme“, sprovedenog među AmCham članicama među kojima su bila i mikro, mala i startup preduzeća.

Predsednik Upravnog odbora AmCham-a Zoran Petrović istakao je da na skali od 1 do 5, AmCham ove godine poslovnom okruženju daju stabilnu trojku, što je bolje nego lane, ali su i očekivanja velika. „Bolja poslovna klima zajednički je cilj Vlade i privrede. Svi zajedno moramo da pređemo u petu brzinu, i izazovima moramo pristupiti sistemski – javne rasprave o izmenama propisa koji utiču na privredu, suzbijanje sive ekonomije i razvoj e-uprave i e-poslovanja osnov su za dalji napredak“, izjavio je predsednik UO AmCham-a Zoran Petrović.

Reforme koje su privrednici ocenili kao uspešne su smanjenje budžetskog deficita, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola i početak reforme eUprave, dok su najlošije ocenjene reforma javnih preduzeća, javnih nabavki, zdravstva i obrazovanja.

Kao preduslovi za rast poslovanja i zapošljavanja u sledećoj godini i AmCham članice i mikro, mala preduzeća i startupovi izdvajaju i smanjenje birokratije kod uvoznih i izvoznih procedura, smanjenje administrativnih opterećenja u oblasti rada i podsticanje reformi obrazovanja i zdravstva.

Na panel diskusiji su se kao najznačajnije teme izdvojile predvidivost izmena poreskih zakona, reforma katastra, efikasnost pravosuđa, korpucija u javnim nabavkama, ali i procesuiranje slučajeva sive ekonomije i nelegalna trgovina na internetu. Pored Zorana Petrovića, predsednika Upravnog odbora AmCham-a i prve potpredsednice Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, na panelu je učestvovala i ministarka pravde Nela Kuburović, kao i državni sekretar ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close