/ Vesti / Rešenje statusa Tanjuga, Novosti i Politike u prvoj polovini 2018. godine
BiF Analize Čitajte B&F online

Rešenje statusa Tanjuga, Novosti i Politike u prvoj polovini 2018. godine

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je danas da očekuje da se u prvoj polovini 2018. godine reši status agencije Tanjug i listova Večernje novosti i Politika, odnosno učešće države u vlasništvu tih medija.

This post has already been read 1066 times!

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je danas da očekuje da se u prvoj polovini 2018. godine reši status agencije Tanjug i listova Večernje novosti i Politika, odnosno učešće države u vlasništvu tih medija.

Vukosavljević je gostujući na TV Pink kazao da Tanjug mora biti doveden u potpuno jasan pravni status i dodao da rešenje za tu agenciju treba tražiti u principima koji su afirmisani u najvećem broju zemalja Evropske unije.

On je dodao da i list Politika i Večernje novosti moraju da “izadju na zelenu granu u finansijskoj smislu, vlasničkom smislu i strukuralnom smislu”.

Ministar je kazao da je u periodu od pre 10 godina došlo do “neprijatne situacije, kao i da je teško ući u trag nekim vlasničkim odnosima”.

“Akcije su bile prodavane u inostranstvu, pod čudnim okolnostima u najmanju ruku, ali država radi na tome”, rekao je Vukosavljević i dodao da “stvari nisu za rešavanje preko noći, ali da to ne sme biti opravdanje da se nikad ne rešavaju”.

Govoreći o medijskoj strategiji, on je kazao da očekuje da će na samom početku 2018. godine biti usvojena i dodao je njeno donošenje odloženo zbog napuštanja nekih članica.

Dodao je da očekuje da i Strategija kulturnog razvoja Srbije bude usvojena u 2018. godini.

Upitan o završetku radova na Narodnom muzeju, Vukosavljević je kazao da bi trebalo da gradjevinski radovi budu okončani najkasnije krajem marta sledeće godine nakon čega će početi nameštanje postavke.

Vukosavljević je istakao da se nada da će krajem juna, odnosno da će na Vidovdan, 28. jun, biti otvorena rekonstruisana zgrada Narodnog muzeja u Beogradu.

Govoreći o lektorima srpskog jezika u inostranstvu, ministar je kazao da Srbija ima ispod 10 lektorata u svetu i dodao da je razlog tome “nehat i nebriga države”.

“Država je propustila veliki broj prilika, naše lektorske katedre u svetu su se istopile”, ocenio je Vukosavljević i dodao da Srbija čak nema ni kriterijume kako da neko bude lektor srpkog jezika u inostranstvu.

On je kazao da je plan da se u sledećoj godini obrati pažnja na Ljubljanu, Trst, Temišvar, Moskvu i Krakov i da se obnovi rad i otvori četiri do pet katedri u svetu.

Vukosavljević je govoreći o usvojenom budžetu za 2018. godinu kazao da je za kulturu odvojeno 350 miliona dinara, što je, kako je ocenio, simboličan pomak u odnosu na ovu godinu.

“Zadovoljan sam simboličnim pomakom u odnosu na ovu godinu, ali mislim da moramo i u narednim godinama da ulažemo kao društvo više u kulturu”, ocenio je Vukosavljević.

Govoreći o programu na elektronskim medijima, Vukosavljević je kazao da treba prikazivati i zabavni program ali da je potrebno više kvalitetog obrazovnog programa i programa o kulturi.

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close