Home VestiEkonomija Šta je ostalo od Budimke?

Šta je ostalo od Budimke?

by bifadmin

U toku je postupak procene vrednosti Budimke iz Požege, nakon čega će biti oglašena javna prodaja, saopštio je danas stečajni upravnik ove kompanije Đorđe Zečević u pisanom obaveštenju o pripremi unovčenja.

– Imali smo do sada ohrabrujući broj interesenata za kupovinu Budimke, iz Srbije, više evropskih i azijskih zemalja – navodi se u obaveštenju.

Stečajni upravnik krajem novemra raspisao je javni poziv za procnitelje likvidacione vrednosti imovine stečajnog dužnika. Na ovaj oglas javili su se Confineks iz Beograda sa ponudom od 864.000 dinara bruto, Agencija Olimpija iz Užica sa ponudom od 540.000 dinara bruto i Beoconex iz Beograda sa ponudom 504.000 dinara bruto.

Odbor poverilaca će do kraja godine doneti odluku koja firma će vršiti procenu vrednosti.

Podsetimo, nekada najveći poljoprivredno industrijski kombinat u ovom delu Srbije koji je otkupljivao proizvode od nekoliko hiljada domaćinstava i pravio 40 hiljada tona proizvoda od voća, povrća i mesa godišnje, i čije sokove su pili i američki marinci, devedesetih godina se našao u problemima. Neuspešno je privatizovan 2008. godine, a dve godine nakon toga, sami zaposleni su pokrenuli proizvodnju i počeli da se vraćaju na tržište. Samo 2012. godine je proizvedeno i na nemačkom tržištu prodato pekmeza u vrednosti 750.000 EUR.

U 2016. u Budimki je stala proizvodnja, a stečaj je otišla u februaru te godine. Tada se kao kupac pominjao jedan kineski investitor.

Budimka je zvanično otišla u bankrot u novembru ove godine. Odbor poverilaca čine Pan komerc, Uprava javnih prihoda-Požega, Agroplod 2008, Top ekspres Požega.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...