Home VestiEkonomija Za beogradski aerodrom stigle četiri ponude, Kinezi odustali

Za beogradski aerodrom stigle četiri ponude, Kinezi odustali

by bifadmin

Za koncesiju za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ stigle su četiri ponude, a jedan od kvalifikovanih ponudjača, kineski konzorcijum, odustao je, saznaje danas agencija Beta.

Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom dostavili su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Finansijsku ponudu u skladu sa uslovima javnog poziva nije dostavio kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra, koji je bio kvalifikovan za učešće u drugoj fazi nadmetanja za koncesiju.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“ objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije kazala da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski aerodrom i da bi izabrani koncesionar mogao da u državni budžet odmah uplati izmedju 350 i 450 miliona evra.

Ona za obećala da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budući koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...