Home VestiEkonomija Indeks poslovnog optimizma za ovu godinu bolji nego za prošlu

Indeks poslovnog optimizma za ovu godinu bolji nego za prošlu

by bifadmin

Rezultati istraživanja koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom GfK sprovela među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji pokazuju da indeks poslovnog optimizma za 2018. godinu iznosi 54,4odsto što znači da domaći privrednici u većem procentu imaju pozitivna očekivanja od ove godine.

Ovo istraživanje pokazuje i da je indeks poslovnog optimizma preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom porastao u odnosu na prošlu godinu, sa 63,2 na 66,2 odsto.

Prema podacima ProOptimist Indeksa, 43 odsto privrednika očekuje veći profit u 2018. godini, dok među preduzetnicima ovo uverenje deli svaki treći, a nešto više od polovine (56%) preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi tokom ove godine biti veći nego u prethodnoj.

Kada je reč o otvaranju novih radnih mesta i povećanju zarada u sektoru MSPP, prema istraživanju, čak 87 odsto privrednika ne planira povećanje broja zaposlenih i njihovih zarada u 2018. godini, dok 29 odsto privrednika koji sarađuju s Nemačkom to planira.

Među ključnim problemima sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju su i dalje slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i slaba prodaja. Kod preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom se kao veliki problemi navode i porezi i državna regulativa.

ProOptimist indeks je istraživanje koje ProCredit banka realizuje već šestu godinu za redom, a sve sa ciljem da javnost upozna sa očekivanjima privrednika u sektoru MSPP za narednu godinu, u pogledu poslovnih izazova i mogućnosti. Istraživanjem koje je sprovedeno krajem 2017. godine obuhvaćeno je 360 preduzetnika i donosioca odluka u MSPP iz različitih sektora privrede, od čega su 180 bila preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

Pročitajte i ovo...