Home VestiEkonomija MMF: Srbija uspešno sprovela trogodišnji aranžman, potreban nastavak reformi

MMF: Srbija uspešno sprovela trogodišnji aranžman, potreban nastavak reformi

by bifadmin

Srbija je uspešeno sprovela trogodišnji aranžman sa Međunarodnim monetranim fondom (MMF) koji ističe 22. februara, ali je to samo prvi korak u izgradnji snažne i dinamične ekonomije, sposobne za globalnu konkurenciju, navodi se u danas objavljenom izveštaju MMF-a povodom završetka aranžmana.

„Program je završen znatno uspešnije od očekivanja, nadmašujući mnoge od makroekonomskih ciljeva“, rekao je šef tima MMF-a za Srbiju Džejms Ruf i dodao da je „Srbija uspela da se izvuče iz rupe“ i da posle višegodišnje stagnacije u vreme globalne ekonomske krize ponovo beleži rast uz povećanje investicija i zapošljavanja.

„Puno toga je započeto na transformaciji zemlje u zrelu tržišnu ekonomiju, te reforme treba produbiti kako bi Srbija dostigla svoj maksimalni potencijal“, preporučio je Ruf.

U izveštaju MMF je navedeno da je pohvalno što je Srbija u 2017. godini imala budžetski suficit, što je ekonomsko poverenje vraćeno i povećana ulaganja domaćih i inostranih investitora.

Takođe je pohvaljena stabilnost bankarskog sistema, smanjenje nivoa problematičnih kredita kao i smanjenje nezaposlenosti.

Predloženo je da Srbija ojača i svoje institucije kako bi podržala rast vođen privatnim sektorom, kao i reforme poreske administracije i javnih usluga, pre svega zdravstva i školstva.

„Razvoj finansijskog tržišta mora da prati šira upotreba dinara umesto evra“, preporuka je MMF-a, kao i da se radi na smanjenju sive ekonomije i reformi državnih preduzeća.

Ocenjeno je da je Srbija restrukturirala svoju neefikasnu železničku kompaniju, uvela bolju naplatu duga u glavnim preduzećima za električnu energiju i gas i uspešno privatizovala Smederevsku železaru i mnoga druga preduzeća u državnom vlasništvu.

„Sektori kojima su najviše potrebne ferorme su rudarski i petrohemijski kompleks: kompanije kao što su rudnik uglja Resavica, bakarni kompleks RTB Bor i petrohemijski proizvođači Petrohemija, MSK i Azotara“, ocenio je MMF i ukazao da je potrebna privatizacija ili reforma i nekoliko finansijskih institucija, poput Poštanske štedionice, Komercijalne banke i Dunav osiguranja.

Za bolje poslovno okruženje neophodno je, po oceni MMF, pored poreske i regulatorne refome, jačanje pravosudnog sistema, ali i bolja putna, telekomunikaciona i energetska mreža, što će približiti Srbiju evopskom standardu.

Trogodišnji aranžman Srbije sa MMF-om u vrednosti 1,32 milijarde dolara dogovoren je krajem 2014. godine kada je Srbija počela da sprovodi mere fiskalne konsolidacije.

 

 

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...