Home VestiEkonomija Zbog davanja „Konstantina Velikog“ na upravljanje državi grad Niš će možda plaćati penale

Zbog davanja „Konstantina Velikog“ na upravljanje državi grad Niš će možda plaćati penale

by bifadmin

Tokom konferencije Inicijative „Ne damo niški aerodrom“, koja je organizovana povodom preuzimanja Aerodroma Konstantin Veliki od strane države, bilo je reči o razlozima i posledicama tog preuzimanja.

Na konferenciji su govorili jedan od pokretača inicijative Miloš Bošković i Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Tom prilikom Mladen Jovanović,  jedan od pokretača Nacionalne koalicije za decentralizaciju, dao je detaljniji uvid u moguće posledice prelaska „Konstantina Velikog“ pod upravu države, i istakao da postoji ogromna opasnost da grad Niš zbog toga plati velike penale: „Penali mogu da nastanu pre svega zato što su sve avio-kompanije koje su u Nišu potpisale ugovor sa Javnim preduzećem ‘Aerodrom Niš’. Neće biti poklonjeno to Javno preduzeće (državi), biće poklonjena imovina tog preduzeća, sva prava i svi sertifikati. To znači da svaka kompanija koja je potpisala ugovor sa Javnim preduzećem ‘Aerodrom Niš’ praktično poklanjanjem aerodroma gubi klijenta sa kojim je potpisala ugovor. Drugim rečima, nije tačno da će se letovi nastaviti – moraće da se potpišu novi ugovori između prevoznika i najverovatnije preduzeća ‘Aerodromi Srbije’. Ne postoji nikakva garancija da će letova biti“.

Kako je objasnio, svi prevoznici, i Rajaner i Viz er, imaju prava da traže kompenzaciju zbog toga što je druga ugovorna strana svojom voljom poklonila centralnom nivou vlasti sertifikate, prava i mogućnost da se leti sa niškog aerodroma: „Podsećam vas da je Javno preduzeće ‘Aerodrom Niš’ osnovao grad Niš, što znači da će eventualne penale u toj varijanti platiti grad Niš, a ne Republika. I Rajaner i Viz er imaju tendenciju da izbegavaju aerodrome koji su u vlasništvu centralnog nivoa vlasti. Tako oni obezbeđuju sebi jeftine karte, jer obezbeđuju direktne pregovore sa lokalu i obezbeđuju niske aerodromske takse“.

Dodao je da oni kao Inicijativa nemaju nikakve direktne kontakte sa Rajanerom i Viz erom, već sa profesionalcima u avio-saobraćaju: „Mi ne želimo da ulazimo u najdirektniji kontakt sa Rajanerom i Viz erom iz razloga što je jasno da i oni imaju svoj komercijalni interes, a mi smo ovde pre svega zbog javnog interesa“.

 

Izvor: Tango Six 

Pročitajte i ovo...