Home VestiIT i nauka Perspektive žena u tehnologiji

Perspektive žena u tehnologiji

by bifadmin

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, čak 90 odsto devojčica u Srbiji u osnovnim školama pokazuje interesovanje da se na neki način bavi digitalnim tehnologijama, ali ta zainteresovanost opada tokom srednjeg obrazovanja, te ih zapravo samo 15 odsto završava u toj oblasti.

Danas je događajem „Perspektive žena u tehnologiji“ u Ambasadi SAD-a obeležen uspešan završetak tromesečnog mentorskog programa „Women in Tech“ koji su zajednički sproveli Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i Trgovinsko odeljenje Ambasade SAD u Srbiji, uz podršku Startit Centra, ICT Hub-a i Impact Hub-a. Događaju su prisustvovale i učenice srednjih škola iz Beograda, koje su imale jedinstvenu priliku da čuju više o profesionalnom iskustvu Tatjane Matić, državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Danijele Trkulje, direktorke kompanije Gartner za Srbiju. U okviru desetominutnih sesija brzog mentorstva koje su usledile nakon razgovora, učenice su sa „Women in Tech“ polaznicama razgovarale o započinjanju karijere u tehnologiji, najčešćim izazovima koji stoje na putu uspeha, ali i o kreativnoj strani ove industrije.

„Danas kada i devojčice i dečaci podjednako koriste pametne telefone i računare, rodno usmeravanje prilikom izbora digitalne profesije čini se da nije moguće. Ipak, devojčice se pri kraju osnovnog i srednjeg školovanja ne odlučuju za ove profesije podstaknute uveravanjima da nemaju dovoljno sposobnosti. Zato je važno da obrazovni sistem, država i mediji, utiču na promenu ove svesti i da promovišu i podstiču smanjenje i uklanjanje rodnog jaza u tehnološkom sektoru. Jer, manje žena danas u IT-ju znači manji broj žena i u svim inovativnim privrednim granama u budućnosti koje će se razvijati iz IT-a. U socijalnom smislu, ovaj rodni jaz proizvešće i manje žena u plaćenijim profesijama. Dakle, ukoliko ne postignemo rodni balans u ovom sektoru, žene jednostavno neće imati benefit od digitalizacije“, izjavila je državna sekretarka Matić.

„Ono što ovaj program razlikuje od ostalih koji se bave temom digitalne transformacije društva je da ovaj nezaustavljivi proces posmatramo iz ugla žena zaposlenih u ovom sektoru koje ravnopravno i u istoj meri doprinose tim promenama u društvu“, zaključila je Zorica Mihajlović, viši savetnik u trgovinskom odeljenju Ambasade SAD-a.

„Women in Tech platforma je kreirana u cilju povezivanja uspešnih i ostvarenih žena iz poslovnog sveta i start-up zajednice, spremnih da zajedničkim naporima prevaziđu predrasude, prisutne širom tehnološke i digitalne industrije. Imajući u vidu da digitalizacija već sada prožima sve sfere života i poslovanja, ideja nam je da kroz sinergiju države i privatnog sektora inspirišemo i osnažimo devojke koje će za nekoliko godina zauzeti liderske pozicije u našem društvu“, rekla je Diana Gligorijević pozdravljajući publiku ispred AmCham-a.

Pročitajte i ovo...