/ Posle 5 / Predstava “Smrt fašizmu”: A koja je svrha vašeg života?
BiF Analize Čitajte B&F online

Predstava “Smrt fašizmu”: A koja je svrha vašeg života?

This post has already been read 2282 times!

Na “Dan pobede”, odnosno datum kapitulacije Nemačke u Drugom svetskom ratu, u Ateljeu 212 premijerno će biti izvedena predstava Reflektor teatra pod nazivom “Smrt fašizmu”. B&F je imao priliku da pre najavljene premijere odgleda ovo izvanredno dokumentarističko izvođenje čiji koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Milena Bogavac a igraju ga nove glumačke nade Strahinja Blažić, Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Ovo je, u pravom smislu te reči, jedna angažovana predstava koja iznoseći istorijske podatke o narodnom heroju i antifašističkm borcu zapravo ispituje odnos ondašnjeg ali i savremenog društva prema antifašističkim vrednostima. I ne samo to – prema vrednostima uopšte.

Već na početku predstave postavlja se pitanje koja je svrha našeg života? Da li je to prosta reprodukcija i borba za opstanak, ili nešto više? Da li smo mi žabe koje su predugo kuvane u toploj vodi, čiju vrelinu nisu nisu ni primećivale? Koja je naša crvena linija i da li smo je već prešli, prestaviši time da budemo ljudi?

 

31505318_1947813275231938_3357186870822830080_o

 

Tokom ove predstave konstantno se smenjuju dve teme – ona istorijska o porodici Ribar i ona aktuelna o svim sadašnjim porodicama koje ne žive život dostojan čoveka već iluziju istog, rijaliti verziju života koji bi zapravo trebalo da ima nekog smisla.

Priča o jednoj herojskoj generaciji, zaboravljenoj posle ko zna koje po redu revizije istorije, ne može a da ne pokrene talas propitivanja današnjih problema mladih kao što su besperspektivnost, apatija, apolitičnost, duhovno i materijalno siromaštvo itd. Ona postavlja pitanje vredi li danas uopšte biti heroj. Vredi li boriti se za opšte dobro u neoliberalnom sistemu koji zna samo za brojke – evre, dolare, dinare, visinu BDP-a, stopu rasta privrede, stopu zaposlenosti, i konačno: broj kilometara udaljenosti od ove zemlje zarad ostvarivanja pristojnog života.

Predstavu “Smrt fašizmu” možete gledati kroz istorijsku ali i kroz filozofsku prizmu. Kroz nju možete saznati nešto o prošlosti ali i mnogo o sadašnjosti, pa i budućnosti. Možete se nasmejati ili rasplakati. Ali ono što ne možete je – ostati ravnodušni.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close