Home VestiEkonomija Zorana Mihajlović kaže da niški aerodrom nije bezbedan, stručnjaci je demantuju

Zorana Mihajlović kaže da niški aerodrom nije bezbedan, stručnjaci je demantuju

by bifadmin

Bitka oko niškog aerodroma se nastavlja. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da ni tamošnja lokalna vlast a ni poslovodstvo aerodroma „Konstantin Veliki“ nisu sposobni da upravljaju tim preduzećem, i da su usluge koje putnicima nudi ovo preduzeće nebezbedne.

Potom su se oglasili i Nadzorni odbor i direktor JP „Aerodrom“ Niš Vladica Đurđanović, koji su demantovali izjave resorne ministarke o ugroženoj bezbednosti vazdušnog saobraćaja na aerodromu, kao i o nesposobnosti rukovodstva grada i tog preduzeća da njime upravljaju.

U saopštenju su istakli da pomenute izjave „apsolutno ne odgovaraju stvarnom stanju stvari“, podsećajući na dobre, neki bi rekli i izvanredne poslovne rezultate u poslednje tri i po godine. Ovaj aerodrom naime posluje bez ikakvih subvencija, nema ni dinara kredita, sprovodi javne nabavke opreme za više od 300.000 evra iz sopstvenih sredstava i beleži istorijski rast broja putnika, koji sada iznosi 331.000.

„Pre manje od četiri godine ovo javno preduzeće bilo je pred bankrotom, u dugovima od oko milion evra, sa 1.335 putnika, bez vidljivog vazdušnog saobraćaja i sa četiri neisplaćene zarade zaposlenima koji su zbog toga štrajkovali“, piše u saopštenju.

Sa njima su saglasni i u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije koji takođe demantuje ministarkinu izjavu da je bezbednost niškog aerodroma upitna “zbog nesposobnosti rukovodstva i niške vlasti”.

Povodom ovog spora oglasila se Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ porukom da izjava Zorane Mihajlović nije zasnovana na argumentima i da stvara paniku, pa bi mogla i da utiče na poslovanje aerodroma. Inicijativa podseća da je za bezbednost letenja, po zakonu, zadužena institucija Direktorat civilnog vazduhoplovstva, a da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, niti ima nadležnosti, niti kompetencije da utvrđuje stanje bezbednosti na aerodromu.

Da podsetimo, cela ova javna diskusija pokrenuta je kada je niški aerodrom poslao zahtev za produženje radnih ugovora za 36 zaposlenih. Iz Vlade kažu da zahtev nije poslat na vreme, čime dokazuju da je rukovodstvo istog nesposobno, a iz Aerodroma „Konstantin Veliki“ da jeste ali da je odgovor Vlade taj koji kasni.

Pročitajte i ovo...