/ Vesti / Izgradnja stanova u Crnoj Gori i pored prezasićenja unosan biznis
BiF Analize Čitajte B&F online

Izgradnja stanova u Crnoj Gori i pored prezasićenja unosan biznis

Monstat je utvrdio da Crna Gora ima 122.462 stana više nego što ima porodica. Uz to, tada je bilo 59.000 praznih stanova i skoro 62.000 stanova koji su se koristili u letnjoj ili zimskoj sezoni. Od 2011, kada je bio popis, nastavljena je izgradnja stanova nesmanjenom brzinom.

This post has already been read 582 times!

Monstat je utvrdio da Crna Gora ima 122.462 stana više nego što ima porodica. Uz to, tada je bilo 59.000 praznih stanova i skoro 62.000 stanova koji su se koristili u letnjoj ili zimskoj sezoni. Od 2011, kada je bio popis, nastavljena je izgradnja stanova nesmanjenom brzinom.

Predsednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore, Mile Gujić, tvrdi da je teško dati precizne informacije kolika je zarada investitora, jer cene gradnje konkretno u Podgorici (a i u drugim gradovima) zavise od kvaliteta lokacije, infrastrukture i drugih parametara koji utiču na tržišnu cenu stanova, piše Pobjeda.

– Prema analizi koju smo radili za potrebe naše firme za jednu lokaciju na Starom aerodromu u Podgorici gde je u pitanju izgradnja stambeno poslovnog objekta površine 9.000 m2 dobili smo slične podatke onima koje je dao Monstat – kazao je Gajić koji je zaposlen u firmi Normal kompani.

On tvrdi da je cena gradnje bila oko 700 EUR po kvadratu, dok je prodajna cena bila u proseku 890 EUR.

Prema rečima Gajića prosečna zarada investitora kada se odbije PDV bila je oko 150 EUR po kvadratu .

Iz kompanije Normal tvrde da na cenu koštanja utiču različiti faktori, isto tako i profit zavisi od više činilaca.

– Mi kao investitori u obavezi smo da pribavimo sredstva za finansiranje projekta, a sam projekat podrazumeva troškove kupovine zemljišta, izrade projektne dokumentacije, komunalnog opremanja, gradnje, prateće i nepredviđene troškove – kazali su iz kompanije Normal.

Iz kompanije Čelebić ističu da je nezahvalno komentarisati metodologiju Monstata i prosečno izračunatu cenu izgrađenog kvadratnog metra, ako je jasno da na tržištu nekretnina postoje značajne oscilacije u ceni izrade projekta, kupovine zemljišta, obračuna komunalija ili materijala koji se ugrađuju. U ovoj kompaniji tvrde da poslednjih godina na tržištu nekretnina u Crnoj Gori postoji pojava krajnje nelojalne konkurencije.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun tvrdi da je odnos ponude i tražnje stanova bio povoljniji pre nekoliko godina i misli da se ulazi u zonu zasićenosti. Smatra da je to dobar posao za pojedinca, ali sa aspekta društva nije.

– Tržište nekretntina će se stabilizovati na neki normalni iznos profita. Uz prosečnu cenu koštanja kvadrata od 700 EUR, građanin može kupiti stan u izgradnji po 1.000 EUR za kvadrat. Ostaje dovoljno profita za građevinare, ali ovo postaje društveni problem. Dobar deo tih stanova ostaje neiskorišćen i nerentiran, tako da se radi o velikoj sumi umrtvljenog kapitala. Treba razmisliti o respekivnoj politici davanja građevinskih dozvola, jer je društvena šteta ogromna – ocenio je Drecun i dodao da se zbog migracija prodaju uglavnom dobre lokacije.

Prema njegovim rečima ako se pogleda prirodni priraštaj u Podgorici, nema razloga da se gradi toliko stanova, ali su kupci iz drugih delova države, čime se Crna Gora regionalno destabilizuje.

– Kad bi se te umrtvljene pare investirale u razvoj softvera, turističkih kapaciteta, male proizvodnje, poljoprivrede, možda bi bilo bolje – ističe Drecun.

Izvor: Seebiz, eKapija

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close