/ Vesti / Matijević: Subvencije i mnoge druge stvari u agraru su prednost Hrvatske
BiF Analize Čitajte B&F online

Matijević: Subvencije i mnoge druge stvari u agraru su prednost Hrvatske

Vlasnik kompanije Matijević izjavio je juče da su uslovi poslovanja u agraru u Hrvatskoj značajno bolji nego u Srbiji, pre svega kada su u pitanju državne subvencije.

This post has already been read 878 times!

Vlasnik kompanije Matijević izjavio je juče da su uslovi poslovanja u agraru u Hrvatskoj značajno bolji nego u Srbiji, pre svega kada su u pitanju državne subvencije.

“Matijević agrar” u Srbiji obradjuje oko 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u Hrvatskoj oko 1.800 hektara. Petar Matijević je rekao da bi kupio još zemljišta u Hrvatskoj, kada bi bilo slobodnog u ponudi.

“Kada bih sada mogao da promenim, i da istu površinu koju obradjujem u Srbiji, obradjujem u Hrvatskoj, gde bi mi bio kraj…”, rekao je Matijević za poljoprivredni portal AgroFin.

Po njegovim rečima, iako je Hrvatska po bogatstvu tek pretposlednja zemlja Evropske unije, ispred Bugarske, ona je i pored toga u znatno boljoj poziciji nego Srbija, pa su samim tim i uslovi za poslovanje poljoprivrednika u Hrvatskoj mnogo bolji.

Objasnio je da u Hrvatskoj pravo na subvencije ima svaki vlasnik poljoprivrednog zemljišta, bez obzira na površine koje obradjuje, a i same subvencije su mnogo veće nego u Srbiji. Tako, zavisno od useva, poljoprivrednik u Hrvatskoj dobija od 300 do 600 evra po hektaru, a najviše 600 evra dobija se za gajenje šećerne repe.

“Trenutno je, kada se poredi s Hrvatskom, u Srbiji samo radna snaga jeftinija. Ni ta razlika, medjutim, nije tako velika da bi mogla da ‘pokrije’ ostale benefite u Hrvatskoj. Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dve do tri hiljade evra po hektaru”, naveo je Petar Matijević.

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close