Home VestiEkonomija MK grupa započela preuzimanje kreditnih obaveza Viktorija grupe

MK grupa započela preuzimanje kreditnih obaveza Viktorija grupe

by bifadmin

Kompanija MK grupa počela je proces preuzimanja bankarskih kreditnih obaveza prema članicama Viktorija grupe i očekuje da će taj postupak biti okončan u najkraćem roku, saopštile su danas te dve kompanije.

Direktor MK grupe Dušan Radičević izjavio je da zainteresovanost te kompanije za preuzimanje potraživanja od kreditora Viktorija grupe „predstavlja poslovnu priliku za dalji razvoj obe kompanije i čitavog srpskog agrara“.

„Kompanija MK grupa koja posluje u 70 opština u Srbiji, predstavlja jedan od najvećih i najuspešnijih poslovnih sistema u zemlji i regionu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da MK grupa u agraru posluje 35 godina, obradjuje 30.000 hektara u zemlji i ujedno je najveći izvoznik žitarica u Srbiji, a ostvaruje prihod od preko 600 miliona evra.

Od 2015. godine, MK grupa je proširila poslovanje i na Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, a teži da se pozicionira i kao regionalni lider u oblasti hotelijerstva, turizma i bankarstva.

Viktorija grupa, čija je osnovna delatnost trgovina i prerada uljarica saradjuje sa više od 300 poljoprivrednih zadruga i 40.000 poljoprivrednika, a zapošljava preko 1.300 ljudi u kompanijama članicama: Sojaprotein, Victoriaoil, Victoria Logistic, Luka Bačka Palanka, Veterinarski zavod Subotica, SP laboratorija i Riboteks.

Ističe se da je Viktorija grupa od osnivanja investirala 260 miliona evra u kapacitete i modernizaciju fabrika, zahvaljujući čemu je danas medju najvećim neto izvoznicima Srbije, a proizvode od soje i suncokreta izvozi u preko 60 zemalja širom sveta.

Dodaje se da je od 2014. godine Viktorija grupa u procesu finansijskog restrukturiranja i reprograma otplate kredita, uz sprovodjenje internih mera optimizacije poslovanja.

„MK Grupa se odlučila za preuzimanje bankarskih potraživanja članica Victoria grupe imajući u vidu sa jedne strane stratešku opredeljenost MK grupe za dalja ulaganja u oblast poljoprivrede, i sa druge potencijal te kompanije da uz zdrav biznis model i finansijsku konsolidaciju ostvaruje dobre rezultate na domaćem i inostranom tržištu“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...