Home VestiEkonomija Kineski Zijin preuzima RTB Bor

Kineski Zijin preuzima RTB Bor

by bifadmin

Kineska kompanija Zijin izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi, a indirektno još 20 hiljada porodica. Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen „Bor“. Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak pet odsto. Takođe, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP – u zemlje 0,8 odsto. RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra. Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.

Kompanija Zijin jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Pravo na podnošenje prijava za izor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, ulaži u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB Bor mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant Zijin i ruski Ju gold, dok kanadska kompanija Dajmond filds nije ispunila neophodne uslove.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...