Home VestiPolitika i društvo Beč kao istraživački centar

Beč kao istraživački centar

by bifadmin

Beč je centar austrijske istraživačke scene: bečki univerziteti, istraživački instituti i preduzeća zapošljavaju 40.000 zaposlenih. Samo industrija grada Beča godišnje ulaže 100 miliona evra u istraživanje.

Za vreme nedavno održanog „Bečkog istraživačkog festivala“ u okviru projekta „Creau“ posetioci su mogli i sami besplatno da testiraju inovacije.
„Zašto su bakterije na koži važne za život?“, „Kako funkcioniše robotska koža?“ i „Kako arheolozi mogu da istražuju zemlju, a da ne kopaju?“ – samo su neka od pitanja kojima su se posvetili istraživači u Beču, zaposleni na univerzitetima, institutima i u inovativnim bečkim preduzećima.

Projekat „Creau“ (Creative Au) je poslednji put predstavljen u takvom izdanju, gde se učestvovalo, isprobavalo i učilo na četrdeset radnih stanica, među koje spadaju i autobus bez vozača, kao i inteligentna proteza za ruku koja može da veže pertle ili čak da igra igricu kojom se upravlja mislima.

„Ovim istraživačkim festivalom želimo da pokažemo da možemo biti deo svetske zajednice u toj oblasti“, objašnjava član gradskog veća za privredu Peter Hanke. „Bečki istraživački festival“ organizovala je Bečka privredna komora u saradnji sa Udruženjem industrijalaca Beča i Gradskim saobraćajnim preduzećem.

Pročitajte i ovo...