Home VestiIT i nauka Beč dobio priznanje kao najdigitalizovaniji grad

Beč dobio priznanje kao najdigitalizovaniji grad

by bifadmin

Nemačka fondacija „Lebendige Stadt“ („Živahan grad“) proglasila je Beč i Dortmund za najdigitalizovanije gradove. Ovo priznanje odnosi se na gradove i zajednice koje raspolažu dugoročnom strategijom za digitalizaciju i već ostvarenim projektima. Traženi su projekti koji mogu poslužiti kao primer drugim gradovima. Na ovom takmičenju učestvovalo je 29 gradova i zajednica iz četiri evropske zemlje, a osim Beča i Dortmunda na listi su se našli i nemački gradovi Koburg (Coburg) i Hajdelberg (Heidelberg).

„Digitalizacija je najveća promena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio: da bi svi stanovnici Beča mogli da profitiraju, digitalizacija ne sme biti usputna stvar, već se mora oblikovati i voditi“, izjavio je član gradskog veća za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

U obrazloženju izbora upravo ovog grada za pobednika navedeno je da je Beč sa svojom „Digitalnom agendom“ obezbedio kompletnu strategiju digitalizacije, koja je rezultat otvorenog procesa planiranja u kojem su učestvovali i građani. Ustanovljeno je pet oblasti rada, a za svaku od njih određen je vodeći projekat. Tako je omogućeno da se putem aplikacije gradskoj upravi prijave smetnje, opasnosti ili brige.

Aplikacija „Wien.at“ omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada. Uz to, korisnici u stvarnom vremenu na svoje pametne telefone dobijaju informacije o smetnjama u saobraćaju ili o vremenskim prilikama. Napravljen je i virtuelni službenik „Wien Bot“, koji dostavlja informacije o opštinskim kancelarijama, parkovima, bazenima ili različitim manifestacijama.

Pročitajte i ovo...