Home VestiIT i nauka SAP: “Budućnost poslovanja pokreće veštačka inteligencija”

SAP: “Budućnost poslovanja pokreće veštačka inteligencija”

by bifadmin

Čini se da će poslovanje u budućnosti biti pokretano upotrebom veštačke inteligencije – bar u viziji pametnog poslovanja najvećeg svetskog proizvođača biznis softvera. Kompanija SAP West Balkans predstavila je svoju viziju i osnovna rešenja koja će na najbolji način pomoći u upravljanju kompanijama.

Kako smatraju u SAP-u, pametno poslovanje je ono koje koristi mogućnosti inovativnih tehnologija, objedinjujući stručnost ljudi i mašinske uvide kako bi unapredilo procese, i podstaklo inovacije i rast.

Takve kompanije lako mogu da redefinišu celokupno korisničko iskustvo, ostvare značajan napredak u poslovanju i transformišu aktivnosti zaposlenih, što je neophodnost u digitalnoj eri.

„Prema predviđanjima kretanja na tržištu, čak i tokom ove godine, pola milijarde korisnika uštedeće dva sata dnevno zahvaljujući alatima baziranim na veštačkoj inteligenciji. Korišćenje veštačke inteligencije se isplati: 48% onih koji rano prihvate mašinsko učenje navode povećanje profitabilnosti kao najveću korist,“ kaže Timo Eliot, evangelista SAP-a i jedan od najvećih svetskih stručnjaka za razvoj i upotrebu novih tehnologija. On dodaje i da kompanije koje već koriste nova rešenja imaju veće prihode, sasvim nove poslovne procese, unapređen kvalitet poslovanja i zadovoljstvo klijenata, kao i da svoje ciljeve ostvaruju brže i uz manji rizik.

Ove inovacije imaju primenu u svim aspektima poslovanja, tako da rešenje koje se odnosi na ljudske resurse može da ponudi preporuku za učenje prilagođenu svakom pojedincu, na osnovu njegovih ciljeva i preferenci. Profesionalci u oblasti ljudskih resursa mogu da se oslone na regrutovanje uz pomoć veštačke inteligencije koja će izvršiti inicijalnu selekciju najboljih kandidata, štedeći regruteru vreme i do 30%. Umesto da se bave monotonim, administrativnim zadacima, stručnjaci tako mogu da rešavaju važna strateška pitanja.

Četbotovi koje već imamo na našim pametnim telefonima mogu da budu uključeni u poslovne procese, ubrzavajući rad. SAP takve usluge nudi kompanijama koje, na primer, mogu lako da kreiraju sopstvene četbotove na osnovu ranije konfigurisanih specifičnih obrazaca koji odgovaraju određenim vrstama industrije.

Takve usluge su, na primer, koristili u francuskoj železničkoj kompaniji SNCF i provajderu iz oblasti telekomunikacija SFT, kako bi poboljšali iskustvo korisnika. Kandidati za posao mogli bi da vide četbotove i slična rešenja za regrutaciju kao dokaz da se radi o inovativnoj kompaniji, što dodaje na kompetitivnosti u borbi za talente. U sklopu panel diskusije „Time to love your work again“, korisnici SAP SuccessFactors rešenja, stručnjaci za ljudske resurse kompanija Atlantic Grupe, Dr. Oetker, Ernst and Young Srbija i MK Grupe podelili su svoja iskustva digitalizacije HR procesa na domaćem tržištu.

„Kompanije moraju da budu digitalno prisutne, a jedan od najvećih potencijala prodaje jeste personalizovana interakcija koja je neophodna u odnosu s klijentom.“, kaže regionalni menadžer SAP Ivan Grujović. SAP C/4HANA o kojoj je bilo reči na konferenciji predstavlja jedinstveni softverski i tehnološki portfolio koji povezuje podatke, procese i korisničko iskustvo preko marketinga, prodaje, servisa i komerca, koristeći uvek iste i tačne podatke o kupcu.

Ovim rešenjem, na primer marketing stručnjaci ne samo da mogu da učine kampanje efikasnijim, nego i da izmere učinak brenda, odrede najbolje vreme za slanje personalizovane poruke. Tako je kompanija nekada poznata samo po svom rešenju za upravljanje resursima (ERP), postala lider u među rešenjima za pružanje sjajnog korisničkog iskustva.

Primer SAP rešenja koje ima primenu u marketingu, a koristi mašinsko učenje za prezentaciju pametnih oglasa pokazala je kako će izgledati budućnost javnog oglašavanja. Ako, na primer, osoba čeka na autobuskoj stanici, ili razgleda izlog radnje, sistem može da odredi ko je prolaznik (njegovu starost, pol, raspoloženje, kako je obučen) i na osnovu postojeće baze podataka i raspoloživih proizvoda lako iznese ponudu skrojenu po meri prolaznika. Sistem uči od podataka – što ih više ima, moći će da iznese adekvatniju ponudu, a sastoji se od već postojećih i dostupnih tehnologija koje odmah mogu biti primenjene.

Tokom konferencije, pored prezentacija orijentisanih na tehnologiju u poslovanju, profesor Nikos Lambridis sa Instituta za neuro-menadžment poručio je prisutnima: “Um koji je proširen novim iskustvom nikada se ne može vratiti na prethodnu veličinu. Hajde da zajedno uživmo u tom novom iskustvu – iskustvu koje nam omogućava tehnologija“, pozvao je prisutne.

SAP NOW Beograd bio je najveći skup posvećen informacionim tehnologijama u Srbiji, sa više od 600 učesnika. Konferenciju su podržali zlatni partner Atos i partneri B4B, Coming Computer Engineering, DXC Technology, Enetel Solutions, ITBO, M&I Systems, Sapiens Solutions, Slov Shore i S&T.

Pročitajte i ovo...