Home VestiPolitika i društvo Hapšenje potpredsednice Hjuaveija pooštrava trgovinski rat

Hapšenje potpredsednice Hjuaveija pooštrava trgovinski rat

by bifadmin

Američki predsednik Donald Tramp je podigao buru u javnosti izjavom da bi mogao da interveniše u slučaju hapšenja Meng Vangžu, finansijske direktorke i potpredsednice kineske kompanije Hjuavei, ukoliko ono bude nastavilo da ugrožava američko-kineske odnose.

Meng je naime 1. decembra privedena na aerodromu u Kanadi između dva leta, na zahtev SAD i pod sumnjom da je kompanija koju je osnovao njen otac kršila sankcije Amerike prema Iranu. Kanadski sud ju je pustio iz pritvora uz kauciju, zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja. No, u toku je postupak njene ekstradicije u SAD koji bi mogao da traje 60 dana, a za to vreme će potpredsednica Hjuaveija nositi uređaj za praćenje i biti 24 sata pod nadzorom.

Da podsetimo, američko tužilaštvo smatra da je Skajkom, podružnica Hjuaveija, korišćena za poslovanje sa Iranom odnosno za izbegavanje sankcija prema ovoj državi koje su važile u periodu od 2009. do 2014. godine.

Kineski zvaničnici pak odlučno tvrde da Meng nije prekršila nijedan zakon i prete Kanadi da će, ukoliko ne oslobodi njihovu državljanku, povući poteze koji bi mogli imati dalekosežne posledice po nju.

Pročitajte i ovo...