Home VestiIT i nauka Šta kada projektor prestane da radi?

Šta kada projektor prestane da radi?

by bifadmin

Projektori su se ranije upotrebljavali uglavnom u poslovne i edukativne svrhe, međutim sada ima sve više ljudi koji ih koriste i kako bi u svom domu napravili bioskopsku atmosferu odnosno uživali kod kuće u filmovima i serijama na velikom „ekranu“. Mnogo su manji od televizora, zahtevaju platno gde će se emitovati sadržaj ali koje se uvek može skupiti, a umanjuju i zamor očiju.

No, projektori, kao i svi drugi uređaji, imaju svoj radni vek, a moraju se i propisno održavati. Kako to učiinti na najbolji mogući način savetuju tehničari iz kompanije Nepo System. Naime, ako uređaj iskaže određenu nefunkcionalnost nemojte paničiti, postoji rešenje, potrebno je doneti ga u Nepo System na dijagnostiku. Neke od standardnih problematika su:

– Da bi uređaj dugo i kvalitetno služio, potrebno je, u zavisnosti od korišćenja, vršiti čišćenje uređaja od prašine na polugodišnjem/godišnjem nivou. Prvi pokazatelj da je potrebno čišćenje su tamne tačke na slici.

– Projektori u sebi imaju lampe koje služe za prikaz sadržaja, one imaju svoj radni vek. U većini slučajeva (sve zavisi od modela i proizvođača) iznosi 3.000 – 4.000 radnih sati, u slučaju da se ne prikazuje ceo sadržaj ili je jedan deo slike crn, vreme je za zamenu lampe.

– Uređaj ne može da se uključi ili se neočekivano isključi – problemi sa napajanjem, softverom ili sistemom za hlađenje. Problem može biti i sa strujnim kolima na štampanoj ploči.

– Konstatno treperenje zelenih ili crvenih indikatora obično ukazuje na sistemske poruke, redovna zamena komponenti ili je vreme za redovno održavanje.

– Fizički kvar – Nepažnjom može doći do pada uređaja što može prouzrokovati fizičko oštećenje. Potrebno je doneti uređaj na dijagnostiku da bi se utvrdio stepen oštećenja.

Kao ovlašćeni servis brendova Epson, Benq, Dell i Acer uređaja, Nepo System preporučuje da na godišnjem ili polu-godišnjem nivou (zavisno od tipa uređaja koji imate u posedu) radite preventivno održavanje. Ovo je najbolje što možete učiniti da vaš projektor uvek bude funkcionalan i da vas ne izneveri u ključnom trenutku. U vangarantnom roku uvek se možete obratiti Nepo Systemu za servisiranje brendova poput LG, Sony, Asus, NEC, Panasonic, ViewSonic, Casio, Christie, Optoma, Philips, Panasonic kao i mnogi drugi.

Pročitajte i ovo...