Home VestiPolitika i društvo Počela priprema projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra

Počela priprema projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra

by bifadmin

Radna grupa koju čine ruski i srpski stručnjaci, otpočela je radove na pripremi projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) za upravljanje saobraćajem vozova u Republici Srbiji. Odabrani stručnjaci sprovode istraživanje objekata železničke infrastrukture u zemlji, čiji je zadatak da pokaže stvarno stanje infrastrukture železnice Srbije, a cilj priprema precizirane tehničke i komercijalne ponude za organizaciju JDC.

Planiran je obilazak i pregled više od 200 objekata: železničkih stanica, vučnih podstanica, rastavljača kontaktne mreže, uređaja za TT.

Jedinstveni dispečerski centar će omogućiti implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati operativne troškove i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridorima 10 i 11.

Projekat osnivanja JDC, u skladu sa tehničkim zadatkom, dobijenim krajem 2018. godine od investitora „Infrastruktura železnice Srbije“, podrazumeva dispečersku centralizaciju, dispečerizaciju energetskih uređaja, obezbeđivanje potrebnih vrsta veze, izgradnju propratne infrastrukture, stvaranje automatizovanih sistema i računarskog kompleksa, isporuku odgovarajuće opreme, ugradnju tehničkih sredstava za bezbednost, kao i stvaranje uslova za dijagnostiku kompozicija za vreme kretanja voza.

„RŽD Internešnl“ je predložilo najefikasnija tehnička rešenja, koja se razlikuju po optimalnoj funkcionalnosti, kao i spojem kvaliteta i vrednosti radova.

Ugovor, koji podrazumeva projektovanje i izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Republici Srbiji, potpisan je 17. januara 2019. godine.

Ukupan iznos Ugovora između „RŽD Internešnl“ d.o.o. i „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. iznosi 230 miliona evra. Dokument takođe predviđa izvođenje radova i isporuku materijala u okviru druge faze rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne pruge za brzine 200 km/č na deonici Stara Pazova – Novi Sad ukupne dužine 40,44 km na pruzi Beograd – Budimpešta.

Osim toga, prema uslovima potpisanog Ugovora, „RŽD Internešnl“ izrađuje projekat za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Valjevo – Vrbnica – Državna granica sa Crnom Gorom, ukupne dužine 210 km, u cilju daljeg nastavka radova.

Pročitajte i ovo...