Home VestiPolitika i društvo Za najugroženije pacijente od limfoma u Srbiji nema prave terapije

Za najugroženije pacijente od limfoma u Srbiji nema prave terapije

by bifadmin

Udruženje pacijenata obolelih od limfoma “Lipa” saopštilo je da za najugroženije pacijente, sa visokorizičnom hroničnom limfocitnom leukemijom, nema odgovarajuće terapije na Listi lekova RFZO.

Uz razumevanje da država raspolaže ograničenim finansijskim sredstvima, molimo odgovorne u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja Srbije, da se nova terapija obezbedi za najugroženije pacijente sa visoko-rizičnom bolešću, a za koje ne postoje lekovi na Listi RFZO, kažu u Udruženju “Lipa”

Oni su ukazali da je preživljavanje ovih pacijenata je značajno kraće u poređenju sa pacijentima čija je bolest bez visokog rizika i koji odgovaraju na postojeće lekove. Nova terapija je registrovana u Srbiji pre više od tri godine i dostupna je pacijentima u svim zemljama u okruženju (Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija) o trošku zdravstvenog osiguranja. Udruženje “Lipa” smatra da se naše zdravstvo može približiti standardima lečenja pacijenata sa hroničnom limfocitnom leukemijom bar u zemljama regiona slične ekonomske moći (Crna Gora, Bugarska). Nova terapija značajno produžava život pacijenata, uz očuvanje kvaliteta života i mogućnost obavljanja porodičnih, društvenih i radnih aktivnosti.

U Udruženju pacijenata “Lipa” tvrde da primena nedelotvorne terapije kod visoko-rizične bolesti, predstavlja gubitak vremena za pacijente i gubitak novca za RFZO. U poređenju sa postojećim režimima lečenja, nova terapija može ograničiti troškove povezane sa progresijom bolesti, neželjenim efektima i hospitalizacijom.

Iako se hronična limfocitna leukemija smatra oboljenjem starijeg životnog doba, poslednjih 20 godina broj pacijenata mlađih od 60 godina se povećava i sada predstavlja oko 20% svih obolelih. Hronična limfocitna leukemija je najčešći tip leukemije. Procenjuje se da u Evropi broj obolelih iznosi oko tri slučaja na 10.000 stanovnika, što joj daje status retke bolesti.

Pročitajte i ovo...