Home VestiIT i nauka Održana treća eSecurity konferencija

Održana treća eSecurity konferencija

by bifadmin

Treća međunarodna eSecurity konferencija, u organizaciji Udruženja eSigurnost, održana je od 3. do 5. aprila u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je donela veliki broj pratećih dešavanja kao što su hakerska igra i hands-on radionice, zanimljiva predavanja jednih od najboljih belih hakera iz regiona, vredne poklone za sve učesnike, a posebne nagrade za najbolje „hakere“.

Međunarodna eSecurity konferencija, kao jedan od značajnijih IT događaja u regionu, privukao je više od 150 stručnjaka iz zemlje i inostranstva u oblasti ICT, informacione bezbednosti, zaštite podataka, digitalne forenzike, IT revizije i upravljanja IT rizicima. Kao i svake godine konferencija je donela veliki broj predavanja, hands-on demonstracija, radionica o aktuelnim pretnjama, sofisticiranim tehnikama napada, digitalnom životu, internetu stvari, kao i naprednim sistemima zaštite. Konferencija je bila organizovana u tri dana tako da se prvog dana, nazvanog ZeroDay, 3. aprila održao hands-on trening, a 4. i 5. april su bili namenjeni za izlaganje i predavanja sponzora, kao i predavanja po pozivu.

Konferenciju su posetili IT menadžeri, menadžeri informacione bezbednosti, stručnjaci u oblasti sajber kriminala i digitalne forenzike, kao i mnogi drugi zainteresovani za trendove i praktične savete u vezi zaštite informacionih sistema. Konferencija je bila uspešna i po tome što je okupila učesnike ne samo iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i naravno Srbije, već i Holandije, Poljske, Izraela, Nemačke i drugih država.

Tokom perioda pre konferencije bila je organiziovana hakerska igra #ACK4LIFE. Igra je bila otvorena za sve, a ove godine je okupila preko 200 zainteresovanih „hakera“. Zahvaljujući kompaniji TCSS (Trusted Cyber Security Solutions) najbolji su dobili besplatne kotizacije za konferenciju i vredne nagrade.

Upoznavanje i druženje je svakako jedan od bitnih aspekata konferencije, pa je i ove godine pažnja organizatora bila usmerena i u tom pravcu. Na samoj konferenciji, ali i van konferencijske sale učesnici i predavači su provodili kvalitetno vreme u razmeni znanja i iskustva. Za sve učesnike konferencije je bilo organizovano večernje druženje uz hranu, piće, muziku i poklone, a sve to je obezbedio sponzor konferencije kompanija Clico.

Konferenciju je otvorio predsednik Udruženja eSigurnost dr Igor Franc i tom prilikom naglasio koliki je značaj informacione bezbednosti u današnjem svetu. U nastavku je svim prisutnim učesnicima poželeo uspešan rad u dva dana konferencije i izneo osnovne informacije o samom udruženju koje je organizator konferencije. Odmah po otvaranju prvo predavanje održala je Chris Kubecka iz HypaSec koja je ove godine bila keynote predavač.

Tokom konferencije održano je dosta interesantnih, novih predavanja koja nam pokazuju koliko je lični oprez i sveobuhvatna bezbednost važna i na koji način možemo od loših momaka da zaštitimo kompanije u kojima radimo, ali i lične podatke i pametne uređaje.

Putem predavanja, prezentacija i zanimljivo opremljenih štandova posetiocima su se predstavile svetske kompanije kao što su Forcepoint, Clico, Trusted Cyber Security Solutions, WatchGuard, Tanable, Palo Alto, Fortinet, Cisco, McAfee, Real Security, Brother, Micro Focus, Piperevski & Associates, ali i mnoge domaće uspešne kompanije kao što su ComTrade Distribution, Ibis Instruments, Galeb grupa, Co.Next, Digitron-ist, SECIT Security i Akademija Dositej.

Nakon tri zanimljiva dana učesnicima su podeljene i nagrade naših sponzora Trusted Cyber Security Solutions i Akademije Dositej. Akademija Dositej je dala 3 vredne nagrade u vidu stipendija za sve četiri godine, dve godine ili jednu godinu na njihovom fakultetu za informacione tehnologije.

Kao što je i bila želja organizatora, konferencija je donela niz novina i unapređenja u odnosu na prethodnu, a veliki motiv je da se ovom, uzlaznom putanjom nastavi i naredne godine kada se planira četvrta eSecurity konferencija.

Pročitajte i ovo...