Home VestiEkonomija Huawei bio „spreman za potez kompanije Google“

Huawei bio „spreman za potez kompanije Google“

by bifadmin

Pošto je administracija američkog predsednika Trampa stavila najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona po obimu proizvodnje, a drugog po zaradi, kompaniju Huawei na tzv. „crnu listu“, Google je objavio da će prestati da snabdeva kineskog giganta najnovijim apdejtima svog Android operativnog sistema i pratećih sadržaja za mobilne uređaje, poput Google Play Store ili YouTube aplikacije.

Međutim, iz Huawei su saopštili da će dosadašnji korisnici Huawei telefona moći da nastave da koriste i ažuriraju svoje aplikacije koje potiču od Google-a, a da će svi sledeći modeli imati neki drugi operativni sistem, možda čak i verziju Androida sa slobodnim kodom.

Izvršni direktor Huawei-a Ren Žengfei, napomenuo je da se njegova kompanija već neko vreme pripremala za ovakav korak, te da on ne predstavlja iznenađenje.

Huawei godišnje nabavlja komponente za svoje uređaje u vrednosti od 67 milijardi američkih dolara, a zapadne zemlje, predvođene SAD, nadaju se da će negativno listiranje umanjiti rastuću dominaciju Huawei-a u segmentu 5G mrežne opreme, zbog „mogućih sigurnosnih rizika“.

Žengfei je napomenuo da je novi razvoj događaja još više uverio rukovodstvo kompanije u ispravnost strategije ulaganja u celokupnu proizvodnju „pod istim krovom“, odnosno smanjivanje zavisnosti od uvoza stranih delova, i da će kompanija pretpreti izvesnu kratkoričnu štetu ali da će time na dugi rok samo učvrstiti svoju poziciju.

Pročitajte i ovo...