/ Vesti / Erste: Privatna potrošnja kao pokretač rasta u Srbiji ove godine
BiF Analize Čitajte B&F online

Erste: Privatna potrošnja kao pokretač rasta u Srbiji ove godine

This post has already been read 241 times!

Dobri rezultati maloprodaje u prvom kvartalu podržavaju očekivanja analitičara Erste grupe da će se privatna potrošnja, uz investicije, pokazati kao glavni pokretač rasta BDP-a ove godine u Srbiji.

Nakon što je preliminarna objava BDP-a za prvi kvartal ove godine pokazala rast od 2,3%, u predstojećem periodu prognozira se blago ubrzanje stope rasta, podržano postojećim investicionim ciklusom i rastom lične potrošnje, uz postepeno ubrzanje rasta prema kraju godine. Ekonomisti Erste-a smatraju da će BDP u 2019. godini porasti za 3% međugodišnje, uz ravnomerno balansirane rizike.

Domaća potražnja trebalo bi da zabeleži prosečan rast od oko 4% na osnovu povećanja zarada i penzija, uz solidan priliv doznaka, kao i dalji rast kreditiranja sektora stanovništva. Očekuje se i dalji nastavak investicionog ciklusa, koji je podstaknut dobrim fiskalnim rezultatima, kao i očekivanjima da bi moglo doći do povećanja kreditnog rejtinga u narednih 12 meseci, piše u analizi Erste grupe.

S druge strane, očekuje se da će doprinos neto izvoza biti negativniji zbog fokusa na uvoz u većini sektora usled faze aktuelnog investicionog i potrošačkog ciklusa, dok bi na izvoz mogao da u određenoj meri negativno utiče očekivani sporiji rast ključnih trgovinskih partnera i nerešeno pitanje kosovskih taksi.

Dobri rezultati u prometu u maloprodaji nastavljeni su porastom od 9,5% međugodišnje u martu, neznatno ispod prognoza ekonomista da će doći do rasta od 10,4% međugodišnje. Rezultat za mart podržava očekivanja da će podaci koji će biti objavljeni kasnije tokom maja pokazati da je privatna potrošnja glavni pokretač rasta BDP-a u prvom kvartalu 2019. od 2,3% međugodišnje. Veliki porast potrošnje objašnjava se rastom realnih zarada (od oko 5 odsto) i pozitivnim kretanjima na tržištu rada.

Jeftiniji krediti takođe podstiču potrošnju, kao što se može videti u rastu ukupnih kredita stanovništvu (1,9% u martu u odnosu na decembar). Za naredni period predviđa se nastavak pozitivnih trendova u maloprodaji tokom cele godine na bazi porasta zaposlenosti, priliva doznaka i očekivane konvergencije bruto zarada.

Sve u svemu, za 2019. u Erste-u predviđaju realan rast prometa u maloprodaji od oko 7% u proseku.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close