Home VestiPolitika i društvo Tereza Mej ipak podnela ostavku, šta sad?

Tereza Mej ipak podnela ostavku, šta sad?

by bifadmin

Britanska premijerka u emotivnom govoru u Dauning Stritu objavila da će zvanično stupiti sa funckije premijera Ujedinjenog Kraljevstva 7. juna. Do tada Kozervativna partija ima vremena da izabere novog lidera u svojim redovima, koji će upravljati zemljom do kraja mandata.

Sa dve godine i 320 dana, zaključno sa sedmim junom, Tereza Mej će biti peti „najkraće vladajući“ premijer UK, tik ispred Gordona Brauna, koji je 2010. prerano stupio sa svoje funkcije. U trenutku objave, njena popularnost nikada nije bila manja: kada je preuzela mesto premijera Mej je imala rejting od +10, a napušta ga sa rejtingom od približno -50.

Međutim, daleko najgora statistika je ona koja govori o broju poslanika koji je premijerki okrenuo leđa. Naime, sa 230 glasova protiv njenog političkog programa, Mej je ubedljivo vodeća u ovoj kategoriji britanskog parlamentarizma. To znači da su protiv nje, a pre svega njenog plana za Bregzit, glasali u velikom broju i članovi njene partije.

U ekspresnoj anketi među članovima Konzervativne partije sa pravom glasa za novog lidera, BBC jutros navodi da je Boris Džonson u ubedljivoj prednosti da zauzme upražnjeno mesto koje je ostavila Tereza Mej, sa velikih 32,4 odsto. Na drugom mestu je Dominik Rab sa 14,7 odsto.

Podsetimo, Boris Džonson je vatreni zagovornik tzv „tvrdog Bregzita“, za razliku od Mej, koja je pokušavala, i nije uspela, da napravi kompromise po ovom pitanju.

Pročitajte i ovo...