Home Vesti Zadrugarstvo – ključ razvoja poljoprivrede i osiguranja

Zadrugarstvo – ključ razvoja poljoprivrede i osiguranja

by bifadmin

U sektoru poljoprivrede zadrugarstvo je izuzetno važno jer poljoprivrednici udruživanjem lakše mogu nabavljati repromaterijal, jeftinije koristiti mehanizaciju i ostvarivati viškove, a samim tim i profit. To je jedna od ocena druge Regionalne konferencije „Zadrugarstvo, udruživanje, inovativnost i preduzetništvo kao modeli razvoja poljoprivrede“, koju su organizovale Kompanija „Dunav osiguranje“ i „Agropress“ na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Osiguranje u zadružnoj poljoprivredi izuzetno je važno pre svega jer omogućava da se zadrugari zaštite spram rizika od grada, oluje, mraza i sličnih nepogoda.

„Isto toliko je važno osiguranje, jer zadrugarima omogućava i da im bude isplaćena adekvatna suma osiguranja u slučaju nastupanja štetnih posledica, potom da se obezbedi stabilnost poslovanja zadruga i poljoprivredne proizvodnje te da se smanje dotacije države u poljoprivredi. S tim u vezi, veoma je značajna saradnja koju imamo s Ministarstvom poljoprivrede, jer ministarstvo godinama dotira deo premije za osiguranje useva i plodova u visini od 40 odsto, a u Zlatiborskom, Moravskom i Kolubarskom okrugu i 70 odsto“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora „Dunav osiguranja“ Mirko Petrović.

Govoreći o šteti koja nastaje u poljoprivrednoj proizvodnji, on je rekao da je šteta gotovo izjednačena s bruto premijom. „Samo u 2018. godini bruto premija delatnosti osiguranja useva i plodova bila je negde oko 18 miliona evra, rasla je tri odsto, a štete su rasle 22 odsto i one su bile oko 18 miliona evra. Naši rezultati pokazuju da je 20 odsto veća šteta nego premija“, rekao je Petrović. On je istakao da je zadrugarstvo nasušna potreba, da mali posed u Srbiji (na jugu 2,4%, u centralnoj Srbiji 4,5% i u Vojvodini 11%) objedinimo i da te proizvođače učinimo robnim proizvođačima, te da mladim poljoprivrednicima omogućimo da ostanu na selu.

Vladimir Beljička, direktor „Slovan Agrara“, kaže da je cilj njihove dugogodišnje saradnje s osiguravajućom kućom „Dunav osiguranje“ taj da prevaziđu nepogodne agroekološke uslove koje su, kako kaže, iz godine u godinu sve veće i sve se više manifestuju.
On je istakao da je osiguranje useva neophodno zbog nepovoljnih agroekoloških uslova, čestih kiša, vlažnog perioda, vazdušnih strujanja, borbe s gradom, sa sušom i i požarima – sve kako bi poljoprivrednici imali sigurnost i povoljan krajnji rezultat. Prema njegovim rečima, potrebno je da se poljoprivrednim proizvođačima ugradi svakodnevna svest o potrebi osiguranja sopstvenih useva.

 

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković uručio je danas Plaketu za dugogodišnju saradnju s Novosadskim sajmom direktoru Izvršnog odbora „Dunav osiguranja“ Mirku Petroviću.  „Dunav osiguranje“ na Novosadskom sajmu poljoprivrede dobitnik je i diplome za visok nivo afirmacije korporativnog identiteta. Nagradu je primila Maja Marković, direktorka Centra za korporativni marketing i brigu o klijentima u Kompaniji „Dunav“.

Pročitajte i ovo...